Külföld

Befolyásos uniós politikusokkal is jó viszonyt ápol Soros karmestere

A Soros-lobbi egyik kulcsfigurájának számító osztrák társadalomtudós, Gerald Knaus számos uniós vezetővel jó kapcsolatot ápol, és különféle ügyekben rendszeresen egyeztet is velük - derül ki a Magyar Nemzet cikksorozatának legújabb részéből. Az emellett arra is fényt derít, melyik baloldali politikustól kapja információit a Magyarországot érintő ügyekben Vera Jourová jogállamisági ügyekért felelős EU-biztos.

Befolyásos uniós politikusokkal is jó viszonyt ápol Soros karmestere
Gerald Knaus számos fontos uniós politikussal szoros kapcsolatban áll
Fotó: europadialog.eu

Amellett, hogy Donald Tusk az Európai Néppárt lengyel elnöke is gyakran a Knaus vezette European Stability Intiative által használt szlogeneket hangoztatja, Gerald Knaus a lap szerint rendszeresen találkozik befolyásos uniós biztosokkal is. Egy forrásuktól úgy értesültek, hogy az osztrák társadalomtudós Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, Johannes Hahn költségvetési, illetve Josep Borrell külügyi biztossal is tárgyalásokat folytatott. Borrell-lel való megbeszéléséről Twitter-oldalán posztolt is.

Brüsszeli kapcsolatok. Knaus jó viszonyt ápol Josep Borrell uniós főképviselővel
Knaus jó viszonyt ápol Josep Borrell uniós főképviselővel is
Fotó: Twitter

Knaus emellett Vera Jourovával, az EU jogállamisági ügyekért felelős biztosával is kiemelten jó kapcsolatot ápol. Ezt támaszthatja alá Jourovának az a Frankfurter Allegemeine Zeitung 2020. május 10-i számában megjelent interjúja, melyben korábbi, a témában adott nyilatkozatainak ellentmondva beszél a magyar jogállamiság ügyéről, éppen Knaus véleményével egybecsengő módon.

Azt viszont biztos forrásból tudja a Magyar Nemzet, hogy a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna a Magyarországgal kapcsolatos megszólalások nagy részében titkos tanácsosként segíti Jourovát. A lap úgy értesült, hogy Donáth erről nyíltan és büszkén dicsekedett is párttársainak.

Donáth Anna ismét lejáratta magát
A Magyarországgal kapcsolatos ügyekben Donáth Anna (képünkön) Vera Jourová legfőbb tanácsadója
Fotó: Facebook

A cikk felidézi, hogy Knaus intézete, az ESI 2020. április 27-én, egyértelműen az Európai Unió küszöbönálló költségvetési vitájára célozva, új tanulmányt tett közzé. A csendes készpénz-automata mögött – okos szolidaritás felcímen meghirdetett, A varázsló, a vírus és a fazék arany – Orbán Viktor és az európai szolidaritás jövője címet viselő dolgozat inkább volt nevezhető egy javaslatcsomagnak.

Knausék azt kezdeményezték a brüsszeli döntéshozóknál, hogy „a parazita tagot”, Magyarországot kényszerítsék bele egy „jogállamisági mechanizmusba”, és tegyék a pénzutalások előfeltételévé az Európai Unió Bírósága által hozott döntések elfogadását. Knausék szerint „a jövőben az EU nem lehet egy csendes készpénz-automata”.

Roppantul árulkodó, hogy a következő időszakban ez a fordulat hogyan épült be a liberális média és politikusok szókészletébe. Következzen erre néhány példa.

Manfred Weber már 2020. június 13-án így beszélt az Index szerint: „Az EU nem egy bankautomata, hanem egy értékközösség”. Egy hónappal később, a költségvetési vita kellős közepén, 2020. július 17-én Knaus újra kitette a Twitter-oldalára a fent írt javaslatcsomagjukat, megszólítva több befolyásos újságírót, így a Soros-közeli New York Times munkatársait. A szóhasználat itt a „csendes bankautomata” volt, az „illiberálisok finanszírozása” mellett.

Még ugyanezen a napon a Knausék­kal szoros viszonyt ápoló Spiegel nevű lap online kiadása írt arról, hogy az EU nem lehet bankautomata a magyarok számára, és ugyanígy szólalt meg az Európai Parlament elnöke, az olasz baloldali David Sassoli az Azonnalinak, valamint a román liberális Dacian Cioloș is hasonlóan írt a Twitterén.

Sassoli is Knaus szófordulatait használva nyilatkozott a liberális médiának
Sassoli is Knaus szófordulatait használva nyilatkozott a liberális médiának
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink