Külföld

Ismét rohamrendőrök oszlattak tüntetőket Minszkben

Ismét rohamrendőrök oszlattak tüntetőket péntek este a minszki Függetlenség terén.

Ismét rohamrendőrök oszlattak tüntetőket Minszkben
A fehérorosz jogvédő szervezetek pénteken közös nyilatkozatban követelték a politikai foglyok és a békés tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését
Fotó: AFP/Evgeny Odinokov

 A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) elkezdte őrizetbe venni a téren tüntető férfiakat, akiket fogolyszállító autóbuszokhoz kísérnek. A sajtó helyszínen lévő munkatársait a tér peremére terelték. Az előző nappal ellentétben most nem állítottak elő újságírókat.

 Az élőláncot alkotó nőket a biztonságiak közrefogták, de egyelőre nem háborgatják őket. A rendvédelmi szervek megjelenésekor a nők énekelni kezdtek. Nem sokkal korábban mintegy ötvenen úgynevezett szolidaritási láncot alkottak. Egyesek kezében virág volt, egy nő pedig a tiltakozások szimbólumává vált, 1995 előtti fehér és piros fehérorosz zászlót lengetett. A fehérorosz sajtó szerint hasonló megmozdulások voltak Minszk több lakónegyedében is.

A fehérorosz jogvédő szervezetek pénteken közös nyilatkozatban követelték a politikai foglyok és a békés tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését - közölte a Vjaszna-96 (Tavasz-96) nevű jogvédő szervezet által működtetett hírportál.

Fehéroroszországban huszadik napja ellenzéki tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Kapcsolódó írásaink

„Ankara kezében van Európa biztonsága”

ĀAz unió keveset tett azért, hogy meg tudja védeni magát a migrációval szemben – közölte Szijjártó, aki szerint az EU-nak partneri együttműködésre kell törekednie Izraellel