Külföld

Seattle polgármestere elrendelte az erőszakos tüntetők által elfoglalt zóna felszámolását

Elrendelte a közelmúlt tüntetései alatt „elfoglalt” seattle-i terület felszámolását a város polgármestere, Jenny Durkan szerdán.

Seattle polgármestere elrendelte az erőszakos tüntetők által elfoglalt zóna felszámolását
A tüntetők körülbelül két hete foglalták el Seattle Capitol Hill városrészét
Fotó: AFP/Getty Images North America

A demokrata párti politikus rendeletet adott ki és „törvénytelen gyülekezésnek” nevezte az övezetet. Carmen Best rendőrfőnök közleményben jelentette be, hogy a rendőrség meg is kezdte a fegyveres tüntetők által mintegy két héttel ezelőtt létrehozott övezet felszámolását. Carmen Best leszögezte: „mindig azt mondtam és most is azt mondom, támogatom a békés demonstrációkat. De ez már több a soknál”.

A fegyveresek által körülkerített és lezárt részen az elmúlt napokban elharapódzott az erőszak: több lövöldözés volt, két afroamerikai tinédzsert agyonlőttek, többeket kórházban ápolnak.

A rendőrség a Twitteren közölte: „a rendőrségnek dokumentált információi vannak rablásokról, támadásokról és más erőszakos bűncselekményekről”. A rendőrség hangsúlyozta azt is, hogy a lövöldözések elkövetői még az elkerített övezetben vannak, és rajtuk kívül is még sokaknál van lőfegyver. A helyi KUOW rádióadó szerint helyi idő szerint szerda délig már legalább tíz embert letartóztattak.

Donald Trump amerikai elnök már korábban kérte a város polgármesterétől, hogy lépjen fel az erőszakos tüntetőkkel szemben, akiket „belföldi terroristáknak” nevezett.

Jenny Durkan korábban „utcai mulatságnak” és „a demokrácia kiteljesedésének” minősítette a minneapolisi afroamerikai George Floyd rendőri erőszak miatti halála után kirobbant tüntetéseket és a fegyveresek által elkerített zóna létrehozását is.
 

Kapcsolódó írásaink