Külföld

Elege lett Trumpnak a szobordöntögetésből

Börtönbüntetéssel fenyegette az emlékművek megrongálóit az amerikai elnök, közben Seattle-ben elkezdhetik a tüntetők által elfoglalt terület visszavételét

Bekeményíthet Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államokban egyre gyakoribb szobordöntések részvevőivel szemben. Felszámolhatják Seattle „rendőrmentes övezetét” is.

Elege lett Trumpnak a szobordöntögetésből
Ezúttal Andrew Jackson volt elnök nyakára került kötél Washingtonban, de a rendőrség megakadályozta a szoborlincselést, és feloszlatta a tömeget
Fotó: AFP/Tasos Katopodis

Tüntetők megpróbálták ledönte­ni Andrew Jackson volt amerikai elnök bronz lovas szobrát a Fehér Ház közelében hétfő éjjel. A tiltakozók áttörtek a Lafayette téren álló műalkotást körülvevő kordonon, majd azt firkálták a talapzatára, hogy „szemét gyilkos”. Néhányan felmásztak a szoborra, és köteleket tekertek köré, hogy ledöntsék, amikor a rendőrség közbelépett, és feloszlatta a csoportot.

Donald Trump Twitterén azt írta, felhatalmazta a szövetségi kormányt, hogy bárkit vegyenek őrizetbe, aki szövetségi területen álló emlékművet rongál meg, és az elkövetőket tíz évig terjedő börtön fenyegeti. Később úgy nyilatkozott, hogy rendeletet készül kiadni a szobrok és emlékművek védelmében. David Bernhardt belügyminiszter hangsúlyozta: nem engednek az anarchistáknak, és helyreállítják a közrendet.

Tegnap az elnök egyébként arról beszélt, hogy a szövetségi kormány kész segítséget nyújtani a rend helyreállításához Seattle-ben. Donald Trump ezt újságíróknak jelentette ki a Fehér Ház kertjében, mielőtt Arizonába indult. Az elnök ismételten kijelentette: „A Seattle belvárosában az erőszakos tüntetők által létrehozott övezetben nem rendőri erőszak ellen tüntetők vannak, hanem anarchisták.”

Trump felajánlása azután érkezett, hogy Seattle városában a hatóságok bejelentették, hogy a létrehozói által Capitol Hill Szervezett Tüntetésnek (angol mozaikszóval: CHOP) nevezett „rendőrmentes övezet” felszámolására készülnek. A hét végén az övezetben egy 19 éves férfit agyonlőttek, két embert pedig fegyverrel megsebesítettek.

Időközben Martin Luther King unokahúga, Alveda King egy Washington Examinerben megje­lent cikkében azt írta, Donald Trump elnök a rendőrségi reform és a faji igazságosság felé mozdítja az országot, de „George Floyd meggyilkolása éppen azt bizonyítja, hogy még sok a tennivaló”.

Kapcsolódó írásaink