Külföld

„A Néppárt legnagyobb problémája maga Tusk”

A pártcsalád elnöke liberális elefánt egy kereszténydemokrata porcelánboltban, szomorú és szánalmas helyzetet teremtett – fogalmazott lapunknak Deutsch Tamás

„Ki kell szabadítani az Európai Néppártot a lengyel belpolitika fogságából” – hangsúlyozta lapunknak Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője élesen bírálta Donald Tuskot.

„A Néppárt legnagyobb problémája maga Tusk”
Deutsch: Tusk a járvány idején is a magyar kormányról hazudozott
Fotó: Európai Parlament

Kiteregeti a szennyest az Európai Néppárt (EPP) – így jellemezte a Politico brüsszeli hírlevele az elmúlt napok eseményeit. Ahogyan arról többször lapunk is beszámolt, az EPP-ben még tavaly tavasszal állítottak fel egy háromtagú bölcsek tanácsát, amely a magyarországi helyzetet volt hivatott vizsgálni, és annak alapján javaslatot tenni arra, mi legyen a Fidesz tagságának sorsa a pártcsaládban. A három bölcs Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, valamint Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke. A Néppárttal párhuzamosan a Fidesz is felállította saját tárgyalódelegációját, amelynek tagjai Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár, a párt alelnöke, Varga Judit igazságügyi miniszter és Szájer József EP-képviselő.

A néppárti testület jelentését eredetileg tavaly őszre ígérték, majd idén januárra halasztották – de azóta sem mutatták be. Schüssel múlt vasárnap a Presse am Sonntagnak azt nyilatkozta, még Joseph Daul EPP-elnöksége alatt intenzív, emocionális beszélgetéseket folytattak, amelyek nem is maradtak eredménytelenek, mindennek azonban vége szakadt, amikor tavaly novemberben megválasztották a pártcsalád új elnökének Donald Tuskot. A volt kancellár szerint több fontos kérdésben is sikerült kompromisszumra jutni a Fidesszel.

Erre reagálva kedden közzétették az EPP Twitter-oldalán Van Rompuy nyilatkozatát, amelyben a belga politikus az események helytelen bemutatásának nevezte Schüssel azon kijelentését, miszerint Tusk állította le a munkájukat. Van Rompuy szerint arra a közös következtetésre jutottak a testületben, hogy nem történt elegendő előrelépés Magyarországon a tagság felfüggesztése óta, abban viszont nem tudtak megegyezni, miként kellene tovább lépni, ezért ő maga vetett véget a munkának, mert nem látta további értelmét.

Donald Tusk sajnos több tekintetben is szomorú és szánalmas helyzetet teremtett a Néppártban. Mindennek pedig az állatorvosi lova a Fidesz ügye – fogalmazott lapunknak Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője, aki szerint a lengyel politikus „liberális elefánt egy kereszténydemokrata porcelánboltban”. Felidézte, tavaly márciusban minden érintett által elfogadott, közös döntés született a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, a néppárti bölcsek testületének létrehozataláról, és arról, hogy a bölcsek és a Fidesz közös javaslatot tesz majd le a Néppárt vezetőségének az asztalára. Az egyeztetések jól haladtak – amíg nem jött Tusk. Az EPP új elnöke előbb valótlanságot állítva azt nyilatkozta, hogy a bölcsek letették a jelentésüket az asztalára, majd később már csak szóbeli összegzésről beszélt. Deutsch rámutatott, ezen a ponton már szó sem volt az eredeti megállapodás szerinti közös javaslatokról, amelyeken a néppárti és a fideszes tárgyalódelegáció dolgozott. Tusk immár diktátumokat fogalmazott meg, minden áron a Fidesz kizárását akarta. A januári közgyűlésen azonban hatalmas pofont kapott, kénytelen volt elismerni, nincs meg a többsége a kizáráshoz. Ezt olyan zavaros javaslatok követték, mint például a Fidesz ügyéről szóló rendkívüli kongresszus ötlete.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott, a Fidesz–KDNP nevében együttérzését fejezi ki a néppárti bölcseknek, annak a három kiváló és tekintélyes politikusnak, akiket Tusk most méltatlan helyzetbe hozott, és nyilvánosan lejáratott.

Donald Tusk meglehetősen nagy intenzitással veri szét a Néppártot, mára a pártcsalád legfontosabb problémája a saját elnöke – fogalmazott. Deutsch emlékeztetett, az egész világot megrengető pandémia idején Tusk minden aktivitása arra irányult, hogy a legdurvább hazugságokkal és álhírekkel támadja a magyar kormányt, egészen odáig ment, hogy lényegében le is nácizta Orbán Viktor miniszterelnököt. A képviselő azt is példátlannak nevezte, hogy Tusk egész néppárti ténykedését alárendelte a lengyel belpolitikának. Lengyelországban közeleg az elnökválasztás, a győzelemre pedig a kormánypárt, a nemzeti–konzervatív Jog és Igazságosság az esélyes, nem pedig Tusk öt éve ellenzékbe szorult pártja.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője élesen bírálta Donald Tuskot
A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációvezetője élesen bírálta Donald Tuskot (képünkön)
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

Deutsch Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártcsaládon belül jelenleg érdemi eszmecserének kellene folynia a jövőbeni irányvonalról. Emlékeztetett, a kereszténydemokrata irányvonal mellett állt ki Antonio Tajani, az EPP olasz alelnöke és François-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok EP-delegációjának vezetője, valamint Orbán Viktor is memorandumot küldött a pártcsaládnak. Noha a pártcsalád egyik alelnöke, az egyik legnagyobb uniós ország néppárti delegációvezetője és az EPP egyik legsikeresebb pártjának elnöke is megszólalt, Tusk „a füle botját se mozdította”. Érdemi párbeszéd folytatása helyett Deutsch szerint az EPP elnöke pont azt teszi, amit a liberálisok és a szociáldemokraták remélnek: minden erejével a Fidesz kizárásán dolgozik, ezzel súlyosan megosztja, szétveri a pártcsaládot. Hangsúlyozta, az EPP-n belül ezzel párhuzamosan lépésről lépésre erősödik a Fidesz támogatottsága és pozíciója.

Ki kell szabadítani a Néppártot a lengyel belpolitika fogságából – fogalmazott Deutsch, aki szerint végre el kell kezdődnie annak az intenzív eszmecserének, ami megalapozza a pártcsalád jövőbeni stratégiáját. A képviselő hangsúlyozta, Tusk megkerülésével is meg kell találni ehhez a fórumot, az EP-frakció például alkalmas lehet egy kölcsönös bizalomra épülő, őszinte, alapos párbeszédre.

Kapcsolódó írásaink