Külföld

„Ujhelyi megint ámokot futott”

Elutasította Deutsch Tamás a szocialista képviselő javaslatát, amely csökkentené a hazánknak járó uniós forrásokat

Hétpontos javaslatcsomagot dolgozott ki az MSZP az Európai Unió költségvetési forrásai­nak magyarországi felhasználására – jelentette be Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő szombaton.

Ujhelyi szerint lehetővé kell tenni, hogy az önkormányzatok közvetlenül is pályázhassanak uniós támogatásokra, így csökkentve „a magyar kormánytól való kiszolgáltatottságukat”. Kiemelte, a szocialisták határozottan támogatják, hogy az uniós források kifizetését jogállamisági kritériumokhoz kössék.

„Ujhelyi megint ámokot futott” – reagált a Facebookon Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-delegációvezetője, aki szerint Ujhelyi javaslatai minden korábbi, a Magyarországnak járó uniós fejlesztési forrásokat durván megnyirbáló ellenzéki kezdeményezésnél radikálisabban csökkentenék a támogatásokat. Úgy fogalmazott, a szocialista politikus több ezer milliárd forinttal kisebb összeget javasol Magyarországnak, mint ami az Európai Bizottság nemrégiben ismertetett javaslatában szerepel. Hangsúlyozta, Ujhelyi a hazai kis- és középvállalkozókat sújtó radikális adóemelést kezdeményez, hazai döntések helyett uni­ós direktívákat, a közvetlen források „humbugjának” támogatásával pedig a fejlesztési források 97-98 százalékának elvesztését kockáztatja. Hozzátette, a képviselő olyan célokat nevez meg, amelyekre nem lehet uniós pénzt fordítani, ráadásul javaslataival lehetővé tenné, hogy a bevándorláspárti erők korlátlanul nyomást gyakoroljanak Magyarországra. „Ujhelyi István javaslatait minden jóérzésű magyar ember érdekeinek védelmében a lehető leghatározottabban elutasítjuk” – fogalmazott Deutsch Tamás.

Hozta a formáját a nyugati liberális média

Ismét a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény kapcsán nyilatkozott a nemzetközi sajtóban Varga Judit igazságügyi miniszter. „A BBC-nek adott interjúm pontosan megmutatta, hogyan is működik a nyugati liberális média gépezete” – fogalmazott Varga egy Facebook-posztban. „A beszélgetés során mintha nem egy objektív, független, az igazságot kereső riporterrel beszélgettem volna, hanem egy politikussal, akit láthatóan nem a kérdésekre adott válaszaim érdekeltek, sokkal inkább törekedett a politikailag motivált vádak megfogalmazására” – írta Varga. „Én továbbra is határozottan fogom képviselni a magyar álláspontot” – tette hozzá. (ŐM)

Kapcsolódó írásaink