Külföld

Magyarország „nemzetközi brigádok” célkeresztjébe került

A XXI. Század Intézet lapunkhoz eljuttatott legfrissebb elemzésében a CIVICO Europa felhívását vette górcső alá és megállapította, hazánk „nemzetközi brigádok” célkeresztjébe került.

Magyarország „nemzetközi brigádok” célkeresztjébe került
Guy Verhofstadt, a kiáltvány egyik kezdeményezője, az elmúlt évtized leghangosabb „magyarkritikusa”
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Az elemzés feleleveníti, hogy 73 európai közszereplő aláírásával felhívás jelent meg, amelyet a CIVICO Europa nevű transznacionális civil szervezet közölt a kontinens 19 lapjában – Magyarországon a Népszavában –, amely megállapítja, hogy „két vírussal küzdünk, az egyik Orbán Viktor politikája”.

A Matyi Tamás és Nagy Ervin által elkészített elemzés szerint e levél mondandója jól illeszkedik az elmúlt hetekben tapasztalt összehangolt politikai offenzívák sorába, amelyek egytől-egyig a koronavírus-törvénnyel kapcsolatos kritikákat taglalják, illetve hamis félinformációkra hivatkozva fejezik ki aggodalmukat a magyar jogállamisággal kapcsolatban.

A szövegezők önmagukat „független polgári szerveződésként” és a „demokratikus elvek” iránt elkötelezett közszereplők csoportjaként definiálják, miközben az aláírók egytől-egyig egykori, vagy ma is aktív politikai szereplők – hívják fel a figyelmet a intézet elemzői.

Kiemelték, hogy a kiáltványnak – a CIVICO Europa társelnökei mellett – két kezdeményezője volt: az elmúlt évtized leghangosabb „magyarkritikusa”, a liberális EP-képviselő, Guy Verhofstadt, valamint az az Andor László, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki tanácsadója, majd szocialista uniós biztos volt 2010 és 2014 között, és aki az „erősen baloldali értékrendet valló” Eszmélet című folyóirat köréhez tartozik.

Kitérnek rá, hogy az aláírók között szociáldemokrata, szocialista és liberális kormányfők, miniszterek nevei bukkannak föl, soraikban pedig olyan „filozófus celebritások” is megtalálhatóak, mint a szlovén Slavoj Zizek, vagy az Orbán Viktort „gazembernek” nevező Bernard-Henri Lévy, „aki korábban többek között Líbia bombázásért lobbizott. A kiáltvány további támogatói közt számos egykori (poszt)kommunista politikus nevére bukkanhatunk; ahogy az sem meglepő, hogy az erdélyi magyarság ellen uszító Petre Roman, vagy a hazánkkal szembeni jelentések megírásában igen aktív portugál zöld-baloldali Rui Tavares is szerepel a listán - olvasható az elemzésben.

A XXI. Század Intézet kiemeli, több magyar ellenzéki szereplő, így Léderer Sándor, a „Soros-támogatta K-Monitor alapítója”, Horváth Gábor, a Népszava újságírója, korábbi főszerkesztője, illetve Bozóki András, a Gyurcsány-kormány minisztere (2005-2006) is aláírta a felhívást.

Rajtuk kívül számtalan egykori uniós biztos, miniszter, miniszterelnök is csatlakozott, akikben a közös az, hogy baloldali vagy liberális pártok tagjai – írják, majd elemzik a közéleti személyek politikai hátterét.

Kapcsolódó írásaink