Külföld

Turisztikai megállapodást kötött Magyarország és Andorra

Turisztikai megállapodást írt alá Magyarország és Andorra külügyminisztere szerdán Budapesten.

Turisztikai megállapodást kötött Magyarország és Andorra
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Maria Ubach Font andorrai külügyminisztert
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter köszönetet mondott Andorrának, amiért Magyarország számára két fontos nemzetstratégiai kérdésben is rendre támogatást nyújt nemzetközi téren.     Andorra az unióból érkező, adóharmonizációs törekvések visszaverésében segít, amelyek veszélyeztetik a versenyképesség és a gazdasági növekedés megtartását - mondta.

Szijjártó Péter visszautasította azt, hogy a felelőtlen költségvetési politikát folytató, „főleg nyugat-európai országok” adóharmonizációra hivatkozva adóemelést érjenek el azokban a tagállamokban, amelyek szigorú költségvetésük eredményeként versenyelőnyre tettek szert az alacsonyabb adók révén.

Andorra kiáll Magyarország mellett, amióta Ukrajna a kisebbségek jogait csorbító törvényeket alkot, világossá téve, hogy az ellentétes a nemzetközi joggal - közölte Szijjártó Péter.

Közölte: megegyeztek a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodás szövegében, a turisztikai megállapodás pedig azt kívánja elősegíteni, hogy Andorra egész évben lehetséges úti cél lehessen a magyarok számára.

„Lehetővé tettük, hogy Spanyolország harmadik ország állampolgárai számára hazánk nevében adjon ki vízumot Andorrában”, és dinamikusa bővülnek a felsőoktatási kapcsolatok - tette hozzá Szijjártó Péter.

Andorra emellett abban segít, hogy Magyarország megfigyelői státuszt kapjon az Ibero-amerikai, vagyis az Ibériai-félsziget és a dél-amerikai államok közösségében. A közösség legközelebb novemberben tartja csúcstalálkozóját Andorrában, ami Magyarország déli nyitás stratégiája szempontjából lehet fontos platform - mondta.     A külügyminiszter közölte: Magyarország elkötelezett támogatója az Európai Unió és Andorra közötti társulási megállapodásnak.     Maria Ubach Font reményét fejezte ki, hogy a két ország hamarosan megállapodást köt a kettős adóztatás elkerüléséről. Emlékeztetett: Andorra és Magyarország huszonöt éve vette fel a diplomáciai kapcsolatot.

Hangsúlyosan szólt a turizmusról, amely országának fontos bevételi forrása. A politikus vizsgálandónak nevezte a további együttműködési lehetőségeket a felsőoktatásban és az innovációban.

Közölte: Andorra osztja Magyarország értékeit az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság kérdésében, és a továbbiakban is minden támogatást megad a kisebbségek védelme érdekében.

Maria Ubach Font köszönetet mondott azért is, mert Magyarország uniós elnökként segítette Andorra közeledését a közösséghez.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom