Külföld

Maróth Miklós: A Közel-Keleten húzott mesterséges államhatárok ugyanolyanok, mint számunkra a trianoniak

A Közel-Kelet szövevényes etnikai, vallási és szövetségi határvonalairól beszélt a Mandiner című hetilapnak Maróth Miklós arabista, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézet igazgatója, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke.

Maróth Miklós: A Közel-Keleten húzott mesterséges államhatárok ugyanolyanok, mint számunkra a trianoniak
Maróth Miklós, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézet igazgatója
Fotó: Hegedüs Róbert

Irán a Közel-Kelet síita muszlim lakosságának védnökeként tekint magára - ott is, ahol egyébként a többség szunnita. Maróth Miklós kiemelte, hogy Ali Hámenei iráni ajatollah a Szulejmáni-merényletet követő első nyilvános beszédében azt mondta, hogy nincs baj a régió arab államaival: ha nem segítik Amerikát és Izraelt, akkor nem ellenségei Teheránnak. Ezzel arra az iszlám vallásban gyakorolt alapelvre utalt, amely már Mohamed és a medinai zsidók között megszületett, vagyis muzulmán muzulmánnal szemben nem támogat idegent.

A szakértő kifejtette, hogy jelenleg az igazi küzdelem a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia között folyik. Ebben a küzdelemben Rijád ugyanis mindig hangsúlyozza a palesztin ügy melletti kiállását, kormánya időnként mégis hajlandó szövetségre lépni Izraellel. „Évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy átengedi az izraeli repülőgépeket a légterén, ha iráni atomlétesítményeket akarnak támadni. Ez hallatlan az előbbi elv szempontjából. Beszédében ilyen jelenségekre gondolhatott az iráni vezető” - magyarázta Maróth Miklós.

Vannak, akik azt gondolják, hogy Szulejmáninak éppen azért kellett meghalnia, mert titokban iráni-szaúdi kiegyezést készített elő.

Teliholddá nőtt a síita félhold

Maróth elmondta, hogy az iszlám világ tíz százaléka síita, de szervezettebb közösség, mint a kilencven százalékot alkotó szunniták. Az amerikai befolyás következményeként az addig szunnita befolyás alatt álló Irakban a síiták vették át a vezetést, hiszen ők vannak többségben. Szíriában is síita kisebbség kormányoz. Az úgynevezett síita félholdnak pedig még része Libanon is.

„Ugyanakkor Szaúd-Arábiában, a Perzsa-öböl partvidékén is végig síiták laknak. Bahrein lakosságának nyolcvan százaléka síita, mégis szunnita vezetése van. Jemenben a húszi lázadók is síiták. Nem síita félhold ez már, gyakorlatilag kialakult a síita telihold. Szaúd-Arábiát körbevették a síiták” - nyomatékosította Maróth.

Trianon-szerű békediktátumot kényszerítettek Irakra

Maróth Miklós Irakkal kapcsolatban közölte, az amerikai beavatkozás következtében három részre oszlik: az északi kurd régióra, a középső szunnita övezetre és a déli síita területre. Ez utóbbinak Iránnal van gazdasági kapcsolata, gyakorlatilag az iráni gazdaság része lett.

Szerinte hasonló békediktátumot kényszerítettek az irakiakra kívülről, mint ránk Trianont.

Irakban síita vezetés van, nem véletlen, hogy a bagdadi parlament a Szulejmáni-merénylet után megszavazta a határozatot, amely távozásra szólította fel az amerikai csapatokat. A szakértő azonban hozzátette, hogy ez beláthatatlan következményekkel járna, ugyanis az Egyesült Államok jelenléte stabilizálja az országot.

A török vezetés visszaépítené a régi Oszmán Birodalmat

Maróth elmondta, hogy Törökország NATO-tagként belevágott egy ellentmondásos akcióba a kurdok ellen Észak-Szíriában, és beavatkozik a líbiai konfliktusba, hogy megtartsa földközi-tengeri pozícióit.

Ő úgy látja, hogy a jelenlegi török vezetés kezdi kulturális eszközökkel visszaépíteni a régi Oszmán Birodalmat.

Maróth Miklós véleménye alapján, az első világháború után a Közel-Keleten húzott mesterséges államhatárok (török viszonylatban is) ugyanolyanok, mint számunkra a trianoniak. Soha nem létezett államok jöttek létre.

Kapcsolódó írásaink