Külföld

A filozófus, aki kiállt a magyarok mellett

75 éves korában, a rákkal való félévnyi küzdelem után elhunyt Sir Roger Scruton, a kortárs brit konzervatív filozófia legnagyobb alakja, akit Orbán Viktor december elején tüntetett ki a Magyar Érdemrend középkeresztjével. A rendíthetetlen konzervatív gondolkodó leghíresebb interjúiból és beszédeiből válogattunk.

A filozófus, aki kiállt a magyarok mellett
Sir Roger Scruton
Fotó: AFP

Sir Roger Scruton, a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagja, a Buckinghami Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszora január 12-én vasárnap hunyt el 75 éves korában, miután hónapokig küzdött a halálos kórral. Tavaly december elején Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki a filozófust, amit Orbán Viktor adott át személyesen Scrutonnak Londonban, a magyar nagykövetség épületében.

A magyar miniszterelnök akkor ünnepélyes köszönetnyilvánító beszédében azt mondta: „Eddig Sir Roger tüntette ki Magyarországot barátságával, ám most Magyarország tüntetheti ki őt a magyar nép nevében. Szeretett professzorunktól megtanulhattuk: a konzervativizmus minden, csak nem ideológia, sőt valójában az ideológia ellentettje. (...) Azokban az időkben, amikor a Szovjetunió még létezett, ő nem csupán filozófiai alapon állt szemben a kommunizmussal, hanem az antikommunista erők lelkes és aktív szövetségese volt Közép- és Kelet-Európában, és olyan sok módon segített bennünket, hogy fel sem tudjuk sorolni”.

Köztudott, hogy Sir Roger már akkor is segítette a kommunizmus elleni küzdelmet, amikor a szovjetek még megszállás alatt tartották Közép- és Kelet-Európát. Az 1980-as években segítette a földalatti akadémiai hálózatok létrejöttét Kelet-Európában, ezért később cseh állami kitüntetést is kapott.

Orbán Viktor a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Roger Scrutont
Orbán Viktor a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Roger Scrutont
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„Előre meglátta az illegális migráció jelentette fenyegetést és Magyarország védelmére kelt igazságtalan bírálóval szemben. Sir Roger a szabadságszerető magyarok hű barátja volt és ma is az, és tudja, hogy a szabadság a nemzetállamokra és a keresztény civilizációra épül"

- hangsúlyozta Orbán Viktor decemberben a londoni kitüntetési ceremónián.

Mint ismert, Scruton tavaszig a May-kormány egyik bizottságának vezetője volt, ám visszahívták posztjáról, miután egy interjúban védelmébe vette a magyar kormányt és kritizálta Soros Györgyöt. Miután az interjút készítő újságíró elnézést kért Scruton mondanivalójának kiforgatásáért, a kormány visszavette a gondolkodót a testületbe.

Munkássága, filozófiája

Az angol filozófust tradicionalista konzervatívként tartják számon. Szűkebb szakterülete az esztétika volt, azon belül is a zeneesztétika és az építészet állt hozzá közel. Védelmezte a terület és a nemzet elképzelését, a hagyományt, a társadalmi intézményeket, a tekintélyt. Vallási felekezete szerint anglikán volt. Védelmébe vette a kapitalizmust is, ám nem volt a korlátlan szabad piac híve. Vidéki életet élve gyakran ostorozta a helyi termékeket visszaszorító multicégeket. Egyszerre védelmezte a premodern gondolkodást a felvilágosodás egyes elképzeléseivel.

A Brexit pártján állt és gyakori vendég volt Magyarországon.

Sir Roger Vernon Scruton több, mint ötven kötet szerzője, amiből öt regény, és nevéhez fűződik két opera megalkotása is. Munkái elsősorban a filozófia, a konzervativizmus és az esztétika témakörében születtek. Számos összefoglaló és népszerűsítő jellegű kötet került ki a kezei közül. Első, fontosabb munkája harmadik könyve A konzervativizmus jelentése volt, de írt mongráfiát Kantról is. A témában legközelebb 2006-ban (A Political Philosophy: Arguments for Conservatism ) és 2014-ben jelentetett meg monográfiát (How to be a Conservative). Legutolsó, a témában írt, rövid és elegáns kötete a Conservatism: An Invitation to the Great Tradition volt (2017).

Politikafilozófiai munkái közül kiemelendő még A Nyugat és a többiek (2002) és a A nemzetek szükségességéről (2004) című művek, melyek magyarul is megjelentek. De ezek mellett írt még zöld filozófiáról, környezetvédelemről, valamint az állatjogokról is.

Évtizedekig volt a brit jobboldal meghatározó alakja, amit a következőképp foglalt össze:

„Elfogadhatatlan nézeteim hangoztatása fizetetlen munkaórák ezreibe és egy undok karaktergyilkosságba került nekem. Ezek mellett három perbe, két kihallgatásba, egy kirúgásba, a brit egyetemi karrier végébe, a megvető recenziók soha véget nem érő sorába, a toryk gyanús pillantásaiba, valamint a tisztes liberálisok részéről megnyilvánuló gyűlöletbe. És megérte.”

Legemlékezetesebb szereplései

1. Hogyan legyünk konzervatívok

A Hoover Institution csinált lebilincselő interjút a gondolkodóval 2017 februárjában.

Objektum doboz

2. Zöld konzervativizmus

Scruton előadásán azzal érvelt, hogy a konzervativizmus sokkal alkalmasabb a környezeti problémák kezelésére, mint a liberalizmus vagy a szocializmus.

Objektum doboz

3. A szépségről

Sir Roger ismert gondolkodókkal beszélget arról, hogy mint jelent a szépség és csúnyaság a modern korban, napjainkban.

Objektum doboz

4. Scruton a Brexitről

A gondolkodó érvelése a Brexit mellett 2016 júniusában.

Objektum doboz

5. A háláról

Sir Roger beszélgetése Jordan Petersonnal.

Objektum doboz

+ 1. Zene és Magyarország

A klasszikus zene tradíciója napjainkban: Sir Roger a Danube Institute meghívására tartott előadást a Liszt Ferenc Zeneakadémián Budapesten.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Sir Roger Scruton

ĀA brit konzervatív filozófusnak Orbán Viktor tavaly decemberben személyesen adta át a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést