Külföld

A holland nők közel fele nem érzi magát biztonságban nyilvános helyen

Egy friss felmérés szerint a holland nők közel fele - 44 százaléka - nyilatkozott úgy, hogy nem érzi magát biztonságban nyilvános helyen.

A holland nők közel fele nem érzi magát biztonságban nyilvános helyen
A válaszadók közül sokan inkább kerülő úton mennek haza a biztonságuk érdekében
Fotó: MH

A legnagyobb holland napilap, a De Telegraaf több mint 1000 női olvasóját kérdezte meg arról, hogy nyilvános helyeken járva - például tömegközlekedés közben - mennyire érzik magukat biztonságban.

A megkérdezettek 44 százaléka válaszolt nemmel a feltett kérdésre. Elmondták, hogy például ha tehetik, esténként kerülik a tömegközlekedési eszközök használatát, gyakran feszültek, félnek, ha egy csapat fiatal férfi mellett kell elhaladniuk az utcán, és sokszor tartanak a kezük ügyében mondjuk hajsprayt vagy kulcscsomót, bármit, amivel veszély esetén megvédhetik magukat.

A cikkből az is kiderül, hogy a válaszadók jelentős részének negatív tapasztalatai "külföldi származású" férfiakhoz kötődnek. Többen arról számoltak be, hogy az illető férfiak fizikailag fenyegették, illetve szexuálisan zaklatták őket. Olyan eseteket is szép számmal elevenítettek fel az olvasók, melyek során a külföldi férfiak nagyobb csoportba verődve körbevették, megtámadták vagy épp kirabolták őket.

Az olvasók 85 százaléka mondta azt, hogy időnként nem érzi magát biztonságban tömegközlekedés közben, 42 százalékuk a taxikról nyilatkozott így. 44 százalékuk igyekszik teljes mértékben kerülni a tömegközlekedés használatát sötétedés után. A válaszolók 43 százalékával fordult már elő az, hogy inkább hosszabb úton mentek haza, csak mert azt az útvonalat biztonságosabbnak vélték.

A megkérdezettek több mint fele, 55 százaléka rendszeresen hord magánál különböző önvédelemre is alkalmas eszközöket, például kulcscsomót, esernyőt, gázsprayt vagy akár kést. Hasonló eredményre jutott az a felmérés is, amit a közelmúltban készített a brüsszeli bűnmegelőzési és biztonsági szolgálat (BPV). Ezen kutatás szerint a belga főváros lakosainak 44 százaléka tart magánál valami olyan tárgyat, amivel egy támadás során megvédheti magát.