Külföld

Trump a párizsi klímaegyezmény kudarcára emlékeztette Macront

„Mi a helyzet a párizsi egyezménnyel?” – tette fel a kérdést cinikusan Donald Trump amerikai elnök az év első napján. Trump egy videót osztott meg Twitter oldalán „Macron Franciaországa” címmel, melyen szilveszter éjjel felgyújtott gépkocsik sora látható. A gyújtogatások összefüggésbe hozhatók a francia nyugdíjreform miatti tüntetéshullámmal. A reformtervezet miatt Franciaország-szerte egyre nagyobb a feszültség és az általános elégedetlenség.

Trump a párizsi klímaegyezmény kudarcára emlékeztette Macront
Macron ismét bírálta a NATO-t, ami Trump szerint nagyon sértő a szövetségre nézve
Fotó: AFP/POOL/Ludovic Marin

Új évtized, régi szokások. Bár a karácsonyi időszak miatt alábbhagytak a nyugdíjreform miatti tüntetések, Franciaország 2019 utolsó napján és az év első napjaiban sem maradt lángoló autók nélkül. Az országban évente kb. ezer autót gyújtanak fel, ami egy nyugati demokráciában igencsak cikinek számít, nem véletlen tehát, hogy a francia belügy sunyi módon 2018 után felhagyott a statisztikák közlésével. A Le Figaro nem hivatalos forrásai szerint kb. 600 gépkocsit gyújtottak fel Franciaországban 2019-ben, ezekhez viszont nincsenek hozzászámolva a sárgamellényes tüntetések folyamán felgyújtott autók, valamint a kisebb, spontán tüntetésekben megrongált gépjárművek.

A december óta tartó tüntetéshullám azért indult, mert a francia kormány továbbra is kitart a jelenlegi 42 féle nyugdíjrendszer egységesítése mellett. A legnagyobb ellenállást a tiltakozók részéről az váltotta ki, hogy bár a jelenleg érvényes 62 éves nyugdíjkorhatárt a kormány nem akarja módosítani, de egy új pontrendszerrel arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak, és a teljes összegű nyugdíjjogosultsághoz 2027-től a kormányzat a 64 éves kort jelölte meg.

A legnagyobb francia szakszervezet, a CFDT főtitkára szerint a kormány átlépett egy határvonalat azzal, hogy 64 évre emelte a teljes jogosultság idejét. A CFDT a 64 éves korhatár, a többi öt szakszervezet viszont a teljes tervezet visszavonását követeli.

Macron és kormánya azonban hajthatatlan. Bár a szakszervezetek az újévben is további sztrájkokra készülnek, Macronék nem kívánnak engedni a tervezetből, melyet várhatóan februárban terjesztenek majd a Nemzetgyűlés elé, sőt mi több, a francia elnök hagyományos újévi beszédében ígéretet tett, hogy a következő hetekben a sztrájkok ellenére is végig fogja vinni a nyugdíjrendszer reformját. Bár beszédében leszögezte, hogy kormánya rövid időn belül kompromisszumot köt a szakszervezetekkel a reformról, mégsem fog eltérni a miniszterei által lefektetett fő elvektől.

Elmondható tehát, hogy nehezen indul az év Macronnak: szerveződő sztrájkok, társadalmi feszültség, gyújtogatások, na és persze Donald Trump szurkálódó tweetjei, amelyekben az amerikai elnök nagyon jót derült a franciaországi káoszon, és a szilveszter éjjel felgyújtott autók miatt kezdte el cikizni a francia elnököt.

Objektum doboz

Mi a helyzet a párizsi egyezménnyel? Ne is kérdezzétek! kommentálta Trump a Twitter oldalán megosztott, „Macron Franciaországa” című videót. Párizs, a klímaegyezmény szülővárosa ugyanis az újévben inkább nevezhető a társadalmi feszültségek fővárosának. Trump pedig minden alkalmat megragad, hogy bírálja a klímaegyezményt és annak propagálóit, így elsősorban Emmanuel Macront.

Objektum doboz

Trump már elnökválasztási kampányában is nagy bírálója volt a 2015-ben elfogadott klímaegyezménynek, melyet az ENSZ 193 tagállama közül 185 ratifikált. Trump már elnökként 2017-ben jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép az egyezményből, 2019. november 4-én pedig Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hivatalosan is közölte az ENSZ-szel kilépési szándékukat. A kilépési procedúra várhatóan az idei amerikai elnökválasztás után zárul majd le és lép hatályba.

Kapcsolódó írásaink