Külföld

A mianmari államtanácsossal tárgyalt a kormányfő

Az illegális migrációról és a kétoldalú gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Aung Szan Szú Kji mianmari kormányfővel, akit szerdán Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadott - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A mianmari államtanácsossal tárgyalt a kormányfő
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A megbeszélésen elhangzott: Mianmar és Magyarország, valamint tágabb környezetük, Délkelet-Ázsia valamint Európa számára jelenleg az illegális migráció jelenti az egyik legnagyobb kihívást, és mindkét térségben felmerült az egyre növekvő muszlim népességgel való együttélés kérdése. Orbán Viktor leszögezte: Magyarország támogatja az EU és Mianmar kereskedelmi együttműködését; egyben elutasítja a „demokráciaexportot”, valamint brüsszeli és más nyugati bürokraták megközelítését, hogy össze nem tartozó kérdéseket próbálnak keverni, így például a gazdasági együttműködés ügyét belpolitikai témákkal.

Orbán Viktor miniszterelnök (j4) megbeszélést folytat Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsossal (b3) a Karmelita kolostorban
Orbán Viktor miniszterelnök (j4) megbeszélést folytat Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsossal (b3) a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A tárgyaláson elhangzott, nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a két ország oktatási és kulturális kapcsolataira, de a gazdaság területén is vannak még kihasználatlan lehetőségek, ezért a két ország külkereskedelmi ügyekért felelős miniszterei fokozzák együttműködésüket.

Orbán Viktor kifejtette: a magyarok tisztelik Aung Szan Szú Kjit mindazért, amit országa szabadságáért és demokratikus átalakításáért tett.

Szijjártó: Magyarország nagyra tartja azokat, akik nemzetük érdekét teszik az első helyre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is egyeztetett a mianmari államtanácsossal, ezt követően pedig közös sajtónyilatkozatot tettek. A tárcavezető kijelentette: Magyarország különös tisztelettel van azok iránt, akik nemzetük érdekét helyezik az első helyre, és áldozatokat is készek hozni érte. A külügyminiszter kiemelte: Aung Szan Szú Kji mindig nagy tiszteletben és megbecsülésben részesül, amikor Magyarországra látogat, hiszen sokat tett országa és nemzete szabadságáért.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország támogatja az EU és Mianmar minél szorosabb együttműködését, de azt nem támogatja, hogy Brüsszel összekeverje a politikai és kereskedelmi kérdéseket, és kettős mércével vagy képmutatással közelítsen az együttműködéshez. Azt mondta: Magyarország a keleti nyitás stratégia keretében a délkelet-ázsiai régióval szoros együttműködésre törekszik, ugyanis politikai és gazdasági szempontból ez az egyik leggyorsabban fejlődő térség a világon.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Mianmar pedig az egyébként is gyorsan fejlődő ASEAN-térség (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) legnagyobb növekedési ütemét tudja felmutatni, ami azt bizonyítja, hogy a nemzeti érdekérvényesítésre alapuló politika gazdasági hasznokat is hoz az országnak - fogalmazott. A tárcavezető kitért rá: a magyar és mianmari vállalatok együttműködésének ösztönzésére az Eximbanknál 46 millió dolláros hitelkeret nyitottak, tárgyalnak egy kötöttsegély-hitelprogram megindításáról és gazdasági vegyes bizottságot hoznak létre. Emellett 30 mianmari hallgatónak ösztöndíjat biztosítanak magyarországi tanulmányokhoz - fűzte hozzá.

Aung Szan Szú Kji hangsúlyozta: bár Magyarországot és Mianmart régóta diplomáciai kapcsolatok kötik össze, együttműködésük nem olyan szoros, mint szeretnék, ezért mindkét ország elkötelezett a kapcsolatok hatékonyabbá tétele mellett. Úgy látja, a kereskedelmi kapcsolatok erősítése mindkét ország érdekét szolgálja, és nagyra értékelik az olyan baráti országokat, amelyek hisznek a Mianmar nyújtotta lehetőségekben.

A Magyarországgal folytatott együttműködést különösen a mezőgazdaság, valamint a kutatás-fejlesztés területén szeretnék megerősíteni, mivel a mezőgazdaság nagyon jelentős Mianmarban, és e területen is szükség van a kutatás-fejlesztésre, hogy képesek legyenek megfelelni a klímaváltozás okozta kihívásoknak - magyarázta. Aung Szan Szú Kji kiemelte: a nemzetközi fórumokon Mianmar - ahogy minden fejlődő ország - valóban nagy küzdelmeket vív, de képesek megfelelni a kihívásoknak.  Megjegyezte: remélhetőleg hamarosan nagykövetséget nyithatnak Budapesten.

Kapcsolódó írásaink