Krónika

A paradicsom megfelelő tárolásának szabályai

Egy új tanulmány szerint

Régebben azt gondolták, hogy a paradicsomot elkülönítve kell tárolni más gyümölcsöktől, különösen a hűtőszekrényben. Egy új tanulmány szerint azonban nem számít, hol tároljuk őket.

A paradicsom megfelelő tárolásának szabályai
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

A szakértők paradicsomkóstolókat kértek meg, hogy értékeljék a 4 napig szobahőmérsékleten vagy +7 °C-on tárolt fajtákat. Ennek eredményeként nem találtak ízbeli különbséget.

A kutatók ezenkívül laboratóriumi vizsgálatoknak is alávetették a paradicsomokat. Kiderült, hogy minél rövidebb a tárolási idő, annál jobban befolyásolta az ízt és egyéb jellemzőket – jegyezte meg E. Pavelzik szakember.

A korábbi tanulmányokkal ellentétben, amelyek a hűtés negatív hatással volt a paradicsom ízére, Pavelzik a zöldségeket a betakarítás szakaszában válogatta. A paradicsomokat éretten szedték le, 1 napig tárolták a forgalmazónál, 2 napig az eladónál, majd laboratóriumba küldték.

Kapcsolódó írásaink