Krónika

Hamarosan eltűnhet a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse?

A termőterületeinek közel kétharmada már nem fog megfelelni igényeinek

A klímaváltozás világszerte sújtja a mezőgazdaságot is. A kedvezőtlen éghajlatváltozási folyamatok miatt a globális banántermelést felfoghatatlan károk érhetik néhány évtizeden belül.

Hamarosan eltűnhet a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse?
A klímaváltozás a gyümölcstermésre is hatással van
Fotó: AFP/Connect Images/Tiina & Geir

Az éghajlatváltozás nemcsak az egyre gyakoribb brutális hőhullámokért felelős, de több állat- és növényfaj létét is veszélyezteti. Ráadásul ezek közé tartozik a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsfajtája is. Egy friss kutatás ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a latin-amerikai és karibi banántermő területek közel kétharmada 2080-ra már nem lesz alkalmas a banán termesztésére.

A The Guardian cikke szerint – amelyet a Világgazdaság szemlézett – az emelkedő hőmérséklet, a szélsőséges időjárás és az éghajlattal összefüggő kártevők elszaporodása leginkább olyan banántermelő országokat sújtanak, mint Guatemala, Costa Rica és Kolumbia, jelentősen csökkentve a terméshozamokat. A Christian Aid új jelentése emlékeztet, hogy a banán a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse, és a búza, a rizs valamint a kukorica után a negyedik legfontosabb élelmiszernövény világszerte.

A banán rendkívül érzékeny gyümölcsfajta

A becslések szerint a világ szupermarketjeit ellátó banánexport 80 százaléka Latin-Amerikából és a Karib-térségből származik, amely a szélsőséges időjárással és a lassan bekövetkező éghajlati katasztrófákkal szemben az egyik legérzékenyebb régió.

A banán, különösen az export tetemes hányadát kitevő cavendish banán érzékeny gyümölcs.

  • A virágzásához 15 és 35 Celsius-fok közötti hőmérsékletre van szükség,
  • és elegendő, de nem túl sok vízre,
  • emellett a banánfélék különösen érzékenyek a viharokra, amelyek hatására a növény levelei lehullanak, ami megnehezíti a fotoszintézisét.

Bár több száz banánfajta létezik, a cavendish adja az export túlnyomó többségét, mivel az exportra termelő vállalatok a jó ízéért, a szívósságáért és magas terméshozamáért választották.