Krónika

Íme, az öt legmérgezőbb étel

Súlyos betegségeket, sőt halált okozhatnak

Néhány élelmiszer mérgező tulajdonságokkal rendelkezik. Még viszonylag kis adagokban vagy helytelenül elkészítve is súlyos betegségeket, sőt halált okozhatnak. A TechInsider magazin öt ilyen terméket mutatott be.

Íme, az öt legmérgezőbb étel
A burgonya hajtásai és levelei veszélyes anyagot tartalmaznak (képünk illusztráció)
Fotó: Hemis via AFP/Sotto Jean-Michel

A burgonyát egykor pusztán dísznövényként termesztették, hajtásait és leveleit pedig néha megették. Azonban egy veszélyes anyagot, a szolanint tartalmaz, amely hasmenést, hányingert, zavartságot, eszméletvesztést, sőt kómát is okozhat.

A fugu hal az egyik leghíresebb mérgező hal, amit Japánban fogyasztanak. Ha a szakács nem távolítja el elég alaposan a méreganyagokat, az egzotikus halak szerelmesei azt kockáztathatják, hogy a másvilágra kerülnek.

A fekete bodzát mind a gyógyászatban, mind a főzésben használják. Bogyóiból lekvárokat és zseléket készítenek, valamint süteményekhez és italokhoz adják. A növény más részei azonban sambunigrint tartalmaznak, amely mérgezést okozhat.

A ricinusolajat, amelyet a ricinusnövény magjaiból nyerik ki, hashajtóként és étrend-kiegészítőként használják. A feldolgozatlan magok azonban ricint tartalmaznak, amely az egyik legveszélyesebb fehérjeméreg. A ricinusolaj előállítása során a ricin teljesen elbomlik - adta hírül a gismeteo.ru.

A keserűmandula (nem összetévesztendő édes rokonaival) aromájáról ismert, és széles körben használják az illatszerekben. A vadonban azonban a magjai amigdalint tartalmaznak, egy olyan anyagot, amely lebomláskor hidrogén-cianid savat termel, amely rendkívül mérgező az emberre.

Kapcsolódó írásaink