Krónika
Íme, az öt legmérgezőbb étel
Súlyos betegségeket, sőt halált okozhatnak

A burgonyát egykor pusztán dísznövényként termesztették, hajtásait és leveleit pedig néha megették. Azonban egy veszélyes anyagot, a szolanint tartalmaz, amely hasmenést, hányingert, zavartságot, eszméletvesztést, sőt kómát is okozhat.
A fugu hal az egyik leghíresebb mérgező hal, amit Japánban fogyasztanak. Ha a szakács nem távolítja el elég alaposan a méreganyagokat, az egzotikus halak szerelmesei azt kockáztathatják, hogy a másvilágra kerülnek.
A fekete bodzát mind a gyógyászatban, mind a főzésben használják. Bogyóiból lekvárokat és zseléket készítenek, valamint süteményekhez és italokhoz adják. A növény más részei azonban sambunigrint tartalmaznak, amely mérgezést okozhat.
A ricinusolajat, amelyet a ricinusnövény magjaiból nyerik ki, hashajtóként és étrend-kiegészítőként használják. A feldolgozatlan magok azonban ricint tartalmaznak, amely az egyik legveszélyesebb fehérjeméreg. A ricinusolaj előállítása során a ricin teljesen elbomlik - adta hírül a gismeteo.ru.
A keserűmandula (nem összetévesztendő édes rokonaival) aromájáról ismert, és széles körben használják az illatszerekben. A vadonban azonban a magjai amigdalint tartalmaznak, egy olyan anyagot, amely lebomláskor hidrogén-cianid savat termel, amely rendkívül mérgező az emberre.