Életmód
Ez a legegészségesebb tészta
Ezt a fajtát mindenkinek érdemes fogyasztani

A tápanyagok tartalma a választott tésztától függ, ezért egyes tészták kiváló rostforrások, míg mások fehérjében gazdagok, és vannak olyanok is, amelyek mindkét tápanyagot tartalmazzák - írja a Rbc.ua.
A zöldséges tészta kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a gabona- vagy hüvelyes alapú tészta, és további vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazhat.
Összességében egy csésze hagyományos főtt tészta tartalmaz:
— 168 kalóriát
— 6 g fehérjét
— 33 g szénhidrátot
— 2 g rost
— 1 g zsír
— 0 g telített zsír.
Melyik tészta a legegészségesebb?
Csicseriborsó tészta
Samantha Cassetti dietetikus szerint a csicseriborsó tészta sokféle igényt és célt kielégít. Gluténmentes, magas fehérje- és rosttartalmú, és nem tartalmazza a kilenc legfontosabb allergént (például szóját vagy búzát).
Egy 56 g-os adag tartalmaz:
— 190 kalóriát
— 11 g fehérjét
— 34 g szénhidrátot
— 8 g rostot
— 4 g zsír
— 0,5 g telített zsír.
A fehérje segít a jóllakottságban és hosszabb ideig tart telítettnek, mint más makronutriensek. Segít fenntartani az izomtömeget is, amely 30 éves kor után csökkenni kezd.
A fehérjetartalmú tészta, például a csicseriborsóból készült tészta választása gyorsíthatja az étel elkészítését, mivel nem kell külön fehérjetartalmú ételt főzni a kiegyensúlyozott étkezéshez.
A boltok polcain különböző típusú csicseriborsó-tészta található, de a legegészségesebb változatok egyetlen összetevőt tartalmaznak: csicseriborsó-lisztet. Néhány népszerű márka adalékanyagokat, például keményítőt és gumiaromát tartalmazhat, amelyek a csicseriborsó-tésztának klasszikus, tésztához hasonló állagot adnak.
Milyen típusok vannak még?
Teljes kiőrlésű tészta
A teljes kiőrlésű tészta diós ízű és szemcsésebb textúrájú, mint a hagyományos tészta. Ez egy kiváló választás, ha növelni szeretné étrendjének rosttartalmát, ami hasznos, ha az emésztés egészségét szeretné fenntartani és a vércukorszintjét szabályozni.
Ezek a tészták a gabona mindhárom részét tartalmazzák – a korpát, az endospermiumot és a csírát –, ami azt jelenti, hogy kevésbé feldolgozottak és táplálóbbak, mint a hagyományos tészták. Ezenkívül a teljes kiőrlésű termékek rostokat és egészséges antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.
Ízét tekintve a teljes kiőrlésű tészta jól illik a gazdagabb szószokhoz, amelyek kiemelik ízét. A pesto és a sűrű zöldségszószok, vagy a laktató paradicsomos szósz lencsével vagy pulykahússal kiváló választás.
Egy csésze főtt teljes kiőrlésű tészta tartalmaz:
— 207 kalóriát
— 7 g fehérje
— 39 g szénhidrát
— 2 g rost
— 1,5 g zsír
— 0 g telített zsír.
Barna rizs tészta
Ez a teljes kiőrlésű tészta nem tartalmaz glutént. A barna rizs jó forrása a magnéziumnak, foszfornak, szelénnek és a B-vitaminoknak, valamint a mangánnak – egy tápanyagnak, amely támogatja a csontok egészségét és szükséges az agy és az idegek működéséhez.
Egy csésze főtt barna rizs tészta tartalmaz:
– 215 kalóriát
— 5 g fehérje
— 50 g szénhidrát
— 3 g rost
— 3 g zsír
— 0 g telített zsír.
Vörös lencse tészta
Ez egy másik egészséges alternatíva a hagyományos tészták helyett. Nem csak gluténmentes, hanem fehérje- és rostokban is gazdag. A lencse kiváló forrása más tápanyagoknak is, mint például a folsav és a vas.
Ezenkívül antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért számos egészségügyi problémára, többek között a szívbetegségekre és a 2-es típusú cukorbetegségre is jótékony hatással van. Próbáld ki csípős mogyorószósszal és zöldségekkel.
Egy 58 g-os adag vörös lencse tészta tartalmaz:
— 180 kalóriát
— 13 g fehérjét
— 34 g szénhidrátot
— 6 g rostot
— 1,5 g zsírt
— 0 g telített zsírt.