Életmód
Kávé a rák és a májzsugorodás ellen
Csodálatos felfedezés

Ezért minden, ami segíti a máj jobb működését, nagy érdeklődésre tart számot a tudósok számára. Az egyik fő jelölt a hagyományos kávé.
Kávé és máj egészsége: egy váratlan szövetség
A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres kávéfogyasztás jelentősen csökkentheti a súlyos májbetegségek kialakulásának kockázatát. Ez nemcsak a zsírmájbetegséget foglalja magában, hanem olyan súlyos állapotokat is, mint a cirrózis és akár a rák is.
Az Alimentary Pharmacology and Therapeutics folyóiratban megjelent adatok szerint már napi 2 csésze kávé 44%-kal csökkenti a májzsugorodás kockázatát.
Egy másik, a Michigani Orvostudományi Egyetem és a Harvard Orvosi Egyetem kutatócsoportja azt találta, hogy napi háromnál több csésze kávé fogyasztása csökkentette a fibrózis (a szövetek keményedésének) mértékét a májban. Ez a megállapítás akkor is igaz volt, ha figyelembe vették az egyéb életmódbeli tényezőket is.
Milyen előnyei vannak a kávénak?
A kávéban található több mint 1000 aktív vegyületről szól. Ezek közül a következők:
A paraxantin, egy a koffein lebomlása során keletkező anyag, gátolhatja a hegszövet kialakulását és megelőzheti a májzsugorodás progresszióját.
A kafestol és a kahweol potenciálisan gátolhatja a daganatok, köztük a májrák kialakulását.
A kávésavak segítenek a hepatitis B vírus elleni küzdelemben, és a koffeinmentes kávé előnyeit kutatások is megerősítik.
Sőt, fontos: ezek a pozitív hatások nem függenek az ital típusától - az eszpresszó, az instant vagy a filteres kávé is megteszi.
Előnyök a már beteg máj számára
Azoknál, akiknek már májproblémáik vannak (pl. hepatitis B vagy C, fibrózis, cirrózis), a mérsékelt kávéfogyasztás (napi 1-3 csésze) lassíthatja a betegség előrehaladását. Nem csodaszer, de hasznos kiegészítője a terápiának.
Nem csak a májnak
A kávé nemcsak a májnak segít. Antioxidánsai védik a sejteket a pusztulástól, a koffein pedig növeli a koncentrációt, az éberséget és az állóképességet. Összefüggés mutatható ki a 2-es típusú cukorbetegség és a Parkinson-kór kialakulásának csökkent kockázatával is.
De fontos megjegyezni: a kávé csak az egészséges életmód része. Megfelelő táplálkozással, testmozgással és a rossz szokások elhagyásával kombinálva működik - írta meg a Pravda.