Krónika
Pitypangot a tányérra!
Nemcsak bájos, finom is

Dugig pakolta Isten a pitypangot egészséges tápanyagokkal – írja friss cikkében az Ökotest.de magazin. Mint a lap összeállítása rámutat, e növény nemcsak jól néz ki, de egészséges és ehető is. A Német Táplálkozási Társaság szerint a levelek alacsony kalóriatartalmúak és kevés szénhidrátot tartalmaznak.
Ezzel szemben jelentős mennyiségű C-vitamint, folsavat és béta-karotint biztosítanak annak, aki elég bátor, hogy felfalja. A levelek mustárolaj-glikozidokat is tartalmaznak, s e másodlagos növényi anyagok antioxidáns és immunstimuláló hatásúak – és nem mellékesen csökkentik a rák kockázatát.
A pitypang fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha a leveleit zöldsalátaszerűen készítjük el. Levelei enyhén kesernyés ízűek, a cikóriához hasonlóak. Az éppen a földből kibújt növény levelei különösen alkalmasak az étrend színesítésére. Minél fiatalabbak, annál kevesebb keserű anyagot tartalmaznak. Finom öntettel, esetleg más friss összetevőkkel – például uborkával, almával vagy paradicsommal - összekeverve a keletkező fanyar aroma különösen jó hatást tesz az emberre.
Ha valaki nem szereti a salátát, a fiatal pitypang leveleiből pesztót is készíthet. S mindezen túl pedig fűszernövényként is bevethető a túróban, tejfölben.