Krónika
Segít csökkenteni a gyomor-bélrendszeri rák kockázatát, és megkönnyíti az emésztést
Érdemes rendszeresen fogyasztani a mangót
Egy tálka mangó a napi A-vitamin-szükséglet mintegy 25 százalékát képes biztosítani. A mangó rendszeres fogyasztása segít megelőzni az éjszakai vakságot, a szem fénytörési hibáit, a szemszárazságot és a keratitiszt.
A mangó fenolokat, például kvercetin, izokvercitrin, asztragalin, fisetin, galluszsav, metilgallát és rákmegelőző képességű enzimeket tartalmaz.
Ezenkívül a mangó sok, vízben oldódó rostot, úgynevezett pektint tartalmaz. A tudósok úgy vélik, hogy a több rost fogyasztása segít csökkenteni a gyomor-bélrendszeri rák kockázatát. Körülbelül 165 gramm mangó biztosítja szervezetünk számára a napi C-vitamin-szükséglet 75 százalékát. A mangó emellett nagy adag antioxidánst is tartalmaz, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, miközben csökkenti a rák kockázatát.
A mangó olyan enzimeket tartalmaz, amelyek lebontják a fehérjéket a könnyebb emésztés érdekében. Emellett a mangó küzd a savasság ellen, és megnyugtatja a gyomrot. Mivel a rosttartalma nagyon magas, segíthet megelőzni a székrekedést.
A mangóban található anyagok képesek hatékonyan összehúzni a bőr pórusait. Ez azt jelenti, hogy a mangó hasznos a pattanások megelőzésében. Elég, ha a mangópéppel körülbelül tíz percig dörzsöli az arcát, majd tiszta vízzel lemossa. A mangó rendszeres fogyasztása mindig puhává és simává teszi a bőrét.
A mangólevélnek kiegyensúlyozó hatása van a vér inzulinszintjére. Forraljon fel néhány mangólevelet, és hagyja állni egy éjszakán át, hogy a mangólevél esszenciája feloldódjon a vízben. Másnap reggel igya meg ezt a vizet a cukorbetegség otthoni kezelésére. A mangó glikémiás indexe nagyon alacsony – 41–60 körül van, így a mangónak nincs nagy hatása a vércukorszintünk emelésére.
A mangóban található, bőséges mennyiségű E-vitamin segít szabályozni a szervezetben lévő nemi hormonokat és javítja a termékenységet.
A mangó nagyon előnyös a terhes nők és a vérszegény emberek számára, mert sok vasat tartalmaz. Ugyanakkor a mangóban lévő C-vitamin mennyisége kiegyensúlyozza a vas felszívódását más élelmiszerekből, például a rizsből. Általában a nők a menopauza után gyengék vagy fáradtak lesznek, ezért mangót, valamint más, sok vasat tartalmazó gyümölcsöket kell enniük, hogy táplálják a vért.
A mangó nagyon hasznos azoknak a gyerekeknek, akiknek nehezen megy a koncentráció a tanulás során, mert glutaminsavat tartalmaz, ez nagyon jó a memória fokozására, és segíti a szervezet sejtjeinek megfelelő működését.
A mangó olyan gyümölcs, amely számos, a szervezet számára szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Számos egészségügyi előnye érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani a mangót.