Krónika
Egy ital, ami segíthet a szívbetegségek elleni küzdelemben
Rengeteg D-, és E-vitamint tartalmaz

A mandulatej őrölt mandulából és vízből készül, de típustól függően más összetevőket is tartalmazhat. A legtöbben előre elkészítve vásárolják, bár viszonylag könnyen elkészíthető otthon is.
A feldolgozás során a mandulát és a vizet összekeverik, majd átszűrik, hogy eltávolítsák a pépet. Így egy sima folyadék marad. A legtöbb kereskedelmi mandulatejhez általában sűrítőanyagokat, tartósítószereket és ízesítőket adnak az íz, a textúra és az eltarthatóság javítása érdekében.
A mandulatej természetesen tejmentes, ami azt jelenti, hogy vegánok, valamint tejallergiások és laktózérzékenyek számára is alkalmas.
Csészénként (240 ml) mindössze 39 kalóriával a mandulatej nagyon alacsony kalóriatartalmú a tehéntejhez és más növényi alapú italokhoz képest. Emellett számos tápanyagot is tartalmaz.
A mandulatej kiváló és természetes forrása az E-vitaminnak, amely egy zsírban oldódó antioxidáns, amely segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól.
Egyes fajták kalciummal és D-vitaminnal vannak dúsítva, amelyek fontos tápanyagok a csontok egészségéhez. A házi készítésű változatok nem jó forrásai ezeknek a tápanyagoknak.
A mandula kiváló forrása az E-vitaminnak, amely egy zsírban oldódó vitamin, amely fontos a sejtek szabadgyökös károsodástól való védelmében. Az E-vitamin elősegíti a szem és a bőr egészségét, és szerepet játszhat az olyan betegségek elleni védelemben, mint a szívbetegségek.
Egy csésze (240 ml) kereskedelmi forgalomban kapható mandulatej az E-vitamin napi szükségletének 110%-át biztosítja.
A legtöbb ember túl sok hozzáadott cukrot fogyaszt desszertek, italok és édesítőszerek formájában. Így a természetesen alacsony cukortartalmú ételek és italok választása segíthet a testsúly kezelésében és bizonyos krónikus betegségek kockázatának korlátozásában. Sok növényi alapú tej ízesített és édesített. Valójában 1 csésze (240 ml) csokoládéval ízesített mandulatejben akár 21 gramm hozzáadott cukor is lehet.