Krónika

Herczegh Anita: A covidárváknak továbbra is szükségük van támogatásra

Emlékeztetett arra, hogy a gyermekek 15 százaléka hatéves vagy annál fiatalabb volt a járvány idején

A covidárváknak továbbra is szükségük van támogatásra – hangsúlyozta Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége szerdán Budapesten, a Kútvölgyi-kápolnánál, Regőczi István katolikus pap sírjának megkoszorúzása után.

Herczegh Anita: A covidárváknak továbbra is szükségük van támogatásra
Herczegh Anita, a Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Áder János volt köztársasági elnök felesége nyilatkozik a sajtónak, miután virágot helyezett el az alapítvány névadója, Regőczi István katolikus pap sírjánál halálának tizenegyedik évfordulóján a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kertjében 2024. február 28-án
Fotó: MTI/Purger Tamás

A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke elmondta, több mint 1650 olyan gyermekről tudnak, aki a koronavírus-járvány következtében veszítette el egyik vagy mindkét szülőjét. Az alapítvány őket segíti és támogatja mindaddig, amíg saját lábukra tudnak állni.

Herczegh Anita emlékeztetett arra, hogy a gyermekek 15 százaléka hatéves vagy annál fiatalabb volt a járvány idején, tehát még sokáig támogatásra szorul. Minden, a 13650-es adományvonalra leadott telefonhívás, sms ötszáz forintot ér – közölte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ettől az évtől kezdődően az adó egy százalékát is tudja fogadni az alapítvány, amelynek honlapján megtalálható az adószám ( 19302599-2-43) és minden más információ.

A tizenegy évvel ezelőtt elhunyt Regőczi Istvánról Herczegh Anita azt mondta, szeretnék, ha az alapítvány tevékenysége méltó lenne hozzá, aki egész életében az árvák védelmezője, oltalmazója és támasza volt.

Regőczi István (1915. október 5. – 2013. február 28.) római katolikus pap, címzetes prépost, író, „az Isten Vándora” – ahogyan egy paptársa nevezte. Belgiumban szentelték pappá 1943-ban. Hazatérése után árvaházakat és templomokat épített, a II. világháború után a kommunista államhatalom meghurcolta, éveket töltött börtönben. A Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kialakítása mellett létrehozta a Táborhegy-zarándokházat, amelyben Mindszenty-emlékszobát is berendezett. Rendszeresen teljesített börtönpasztorációs szolgálatot a Váci Fegyház és Börtönben. Regőczi István 2013-ban, életének 98. évében hunyt el, és a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna mellé temették.

A Regőczi Alapítványt Áder János hozta létre még köztársasági elnökként 2021-ben azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson a covidárváknak, egészen addig, amíg befejezik tanulmányaikat és képesek magukról gondoskodni.

Kapcsolódó írásaink