Krónika
Immunerősítő, gyulladás- és fájdalomcsökkentő és a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti
Ananász rendszeres fogyasztásával megváltozhat az életünk

Egyedülálló ízvilág, számtalan fogyasztási lehetőség és egy igazi természetes gyógyszer. Nagyon sok mindenre alkalmazható az ananász.
Kevesen tudják, de ez a gyümölcs kezeli a megfázást és a köhögést is csökkenti. Az ananász olyan enzimeket tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentőek, így hatásos a fertőzések leküzdésére és a baktériumok elpusztítására.
Nagyon sok mangán van benne, amely erősíti a csontokat. Ehhez azonban érdemes naponta ananászt fogyasztani. Emellett erősítheti az ínyt. Magas a kalciumtartalma, aminek köszönhetően segít megőrizni a fogak egészségét.
Vizsgálták az ananász hatását a rák elleni harcra gyakorolt hatását is. Napi egy gyümölcs segíthet a rák esélyének csökkentésében is. Rendszeresen fogyasztva, akár 100 százalékos ananászlé formájában is lassítja a sejtkárosodást és segítséget nyújthat az öregedés elleni harcban. Magas antioxidáns-tartalma miatt rengeteg betegség kialakulásának esélyét csökkenti.
Rostos és C-vitamint is tartalmaz, ezért segítheti az emésztést.
Kevesen tudják, de az ananász jó hatással van a szemre és a hajra is. A benne található vitaminok és antioxidánsoknak köszönhetően segít megőrizni az éles látást. A bőrünkre is jó hatással lehet. Rendszeres fogyasztásával megfiatalodhat bőrünk. Remek segítségünk lehet a pattanások és a bőrkiütések elleni harcban. Vitamintartalma miatt segíthet a haj növekedésében és selymessé, puhává teszi azt. Egyes források szerint a hajhullást is megakadályozza.
Sokan rendszeres edzés mellett is fogyasztják, hiszen felgyorsítja az izmok regenerálódását, emellett véd az izomkárosodástól és a gyulladástól.
Az ízületgyulladás olykor erős fájdalommal jár. Ananász vagy ananászlé rendszeres fogyasztásával csökkenthető ez az fájdalom, de segítségével megelőzheti az ízületi gyulladás is.
Napjaink egyik legtöbb embert érintő betegsége a magas vérnyomás. Az ananászban kálium és nátrium is van, ami segíthet a megfelelő tartományban tartani a vérnyomásunkat.
A gyümölcsben az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló enzim a bromelain. Ez az anyag segíthet csökkenteni a vérrögök kialakulásának kockázatát is. A bromelainnak köszönhetően az ananász képes megakadályozni a hányingert is, ami főleg a terhes nőknek hasznos a reggeli rosszullétek idején.
A szerotoninnak köszönhetően az ananász jó stresszoldó, emellett jótékonyan hat a fáradtság leküzdésében és rendszeres fogyasztásával növelhető az állóképességünk is.
Orvosi beavatkozás után segíthet a felépülésben, hiszen a bromelain nagyon jó gyulladáscsökkentő.
Időről időre felmerül az ananász a fogyókúrázok étrendjében. Egy patkányokon végzett tanulmány bebizonyította, hogy valóban elhízásellenes hatással bír. A vizsgálat eredményei szerint a nyers ananászlé megakadályozta a zsír lerakódását azoknál a patkányoknál, akiket egy speciális diétára fogtak. Bár az emberekre gyakorolt hatásokat még nem igazolták, jó esély van arra, hogy a nyers ananászlé hasonló hatással lehet az emberekre is. Az ananász azonban előnyös a fogyásban, mivel alacsony kalóriatartalma és emésztést elősegítő enzimje, a bromelain miatt ízletes és tápláló lehetőséget nyújt.