Krónika

Három 100 éven felüli nő tanácsa a mai fiataloknak

„A kemény munka soha senkit nem ölt meg, de az aggodalom igen"

Akkor születtek, amikor mosógép és hűtőszekrény még nem létezett, és a nők nem szavazhattak. Egészen másképp éltek, mint mi, és rengeteg változással szembesültek egy évszázad alatt. Három idős hölgy jó tanácsai következnek – írta meg a life.hu.

Három 100 éven felüli nő tanácsa a mai fiataloknak
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Saját történeteiken keresztül három idős hölgy ad megfontolandó tanácsokat. Mind elmúltak 100 évesek, túlélték a világháborút, és mind örülnek, hogy ma már élő, online videóhívással is lehet kommunikálni, hiszen így bármikor láthatják unokáikat – írja a Daily Mail.

Lea Glaskie 1918-ban született, idén februárban lesz 106 éves. Édesanyjának egyik kedvenc mondata volt, hogy: „A kemény munka soha senkit nem ölt meg, de az aggodalom igen." Lea szerint túl sok fiatal várja, hogy a dolgok maguktól az ölükbe hulljanak, miközben megfeledkeznek arról, hogy céljuk eléréséhez keményen kell dolgozniuk, akkor is, ha másképp alakul sorsuk, mint tervezték.

Édesanyja bölcsessége szerint jobb leülni, beszélgetni, meghallgatni és megérteni egymás álláspontját, mint veszekedni. Házassága emiatt volt boldog, mivel sose vitatkozott férjével, pedig akkoriban tört ki a második világháború. Ugyanakkor Lea mindig igyekszik a dolgok jó oldalát nézni:

„Sok nehéz időszak volt, beleértve a háborút és a középkorúságot, amikor a karrieremet, a kirepülő gyerekek után maradt üres házat és a ma már ismert menopauzát kellett összeegyeztetnem – mondta. – Azt tanácsolom minden nőnek, hogy bármi is történjék, mondják azt maguknak: túl fogok jutni ezen."

Lea búcsúzóul elmondta, hogy a gyász toleranciára tanít, és emlékeztet arra, hogy nem kaphatsz meg mindent, amit csak akarsz a világon.

Renee Bourne idén 103 éves. Unokáinak és mindenki másnak is azt tanácsolja, hogy tegyék azt, ami boldoggá teszi őket.

„Legyenek kedvesek az emberekhez, és mosolyogjanak, amennyit csak tudnak. A mosolygás nemcsak feldobja a hangulatot, ha rosszkedvű vagy, hanem fiatalabbnak is tűnsz tőle."

Elmondta, hogy már akkoriban is elterjedtek voltak a különböző diéták, és egy nőnek mindig figyelnie kell arra, hogyan néz ki. Házassága azért volt mennyei, mert megtanultak kompromisszumokat kötni, és soha nem nehezteltek egymásra férjével.

A mai, modern világban, úgy tűnik, nehezebb boldognak lenni, mivel sokkal több dolognak vagyunk kitéve a saját életünkön kívül. A fiatalabb generációk számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy képesek legyenek áttörni a zajt, és a saját boldogságukra koncentrálni.

Ha fiatalkori saját magának adhatna tanácsot, azt mondaná, hogy figyeljen jobban, és ne higgye, hogy mindent tud: „Amikor fiatalok vagyunk, idősebbnek és érettebbnek akarunk látszani, aztán amikor megöregszünk, bármit megtennénk, hogy újra fiatalabbak lehessünk. Az élet már csak ilyen."

Megan Woods, aki tavaly novemberben ünnepelte a 104. születésnapját, így nyilatkozott: „Manapság úgy tűnik, hogy az emberek elvesztették az elégedettség képességét, és bár elismerem, hogy a jelenlegi helyzetben a pénz sokaknak gondot okoz, a mindennapokban is örömöt kell találni".

Szerinte meg kell elégednünk azzal, amink van, és leleményesnek kell lennünk. Például 1941-ben, amikor a ruhát is fejadagokban osztották, akkor a kapott anyagból inget varrt, ahelyett, hogy megvette volna.

Megan szerint a kapzsiság és a túl sok mindent akarás stresszt okoz, ezért egész életében törekedett arra, hogy mindig vidáman, derűsen éljen, viselkedjen, és halála napjáig nem is kíván másként cselekedni.

Kapcsolódó írásaink