Krónika

Lehet, hogy soha többet nem ehetünk banánt?

Úgy néz ki, hogy már nem sokáig élvezhetjük sem az ízét, sem az áldásos hatásait

Mindenki szereti a banánt, főleg ősz végén, télen fogyasztunk belőle rengeteget. Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy már nem sokáig élvezhetjük sem az ízét, sem az áldásos hatásait – írja a Ripost.

Lehet, hogy soha többet nem ehetünk banánt?
A banán nemcsak finom, de nagyon egészséges is, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz
Fotó: Robert Harding RF/Robertharding via AFP/Robreto Moiola

A banán nemcsak finom, de nagyon egészséges is, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így rengetegféleképpen támogatja a szervezetünk egészségét. De leginkább a rostok miatt fogyasztjuk ősszel és télen, hiszen ilyenkor az almán, körtén kívül már nem nagyon találni idénygyümölcsöket a boltokban. Ezért szörnyű még belegondolni is, hogy néhány év múlva akár teljesen el is tűnhet az életünkből a banán – ugyanis az egész banánállományt kihalás fenyegeti egy gombabetegség miatt.

Néhány évvel ezelőtt már pusztított ez a gombás fertőzés a banánállományban: a Panama-betegség ellen körülbelül 30 éve küzdenek világszerte, de csak az elmúlt években harapózott el annyira a fertőzés, hogy veszélybe kerülhet a világ teljes banánállománya. Ennek egyik oka, hogy ezt a finom gyümölcsöt hatalmas ültetvényeken termesztik, ahol általában ugyanazt a fajtát gondozzák. Így viszont a fertőzés is hatalmasabb pusztítást végez. A Tropical Race (TR4) nevű betegség eddig több, mint húsz országban jelent meg, és a korábban népszerű banánfajtát, a Gros Michelt szinte teljes mértékben kiirtotta. Ennek köszönhető, hogy a boltokban a legnagyobb mennyiségben Cavendish fajta banánokkal találkozhatunk, amelynek egyik jó tulajdonsága, hogy ellenáll a Panama-betegségnek. Vagyis ellenállt, mert azóta a betegség mutálódott.

Kapcsolódó írásaink