Krónika

Hihetetlen, mit művel a szervezettel a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

Diétába kiválóan befér, ugyanis nagyon sok vitamint tartalmaz

A szőlő fogyasztása Magyarországon nagy népszerűségnek örvend, azt azonban kevesen tudják, milyen hatással van az egészségre – írta meg a Metropol.

Hihetetlen, mit művel a szervezettel a magyarok egyik kedvenc gyümölcse
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ki ne szeretné a szőlőt? A lédús finomság sokak kedvence hazánkban, és szerencsére sokan foglalkoznak a termesztésével, így szezonban vidáman élvezhetjük zamatosságát. Bár a magyarok verhetetlenek a borozásban, azért a nyers gyümölcsöt is nagy élvezettel fogyasztják. Kevesen tudják azonban, hogy milyen jó hatással van az egészségre. A Mindmegette összegyűjtötte, milyen pozitív hozadékai vannak.

A szőlő gyakori fogyasztása kimondottan javallt, ugyanis számtalan jó hatása van a szervezetre nézve. A szakemberek arra biztatják a lakosságot, hogy fogyasszanak minél többet ebből a gyümölcsből. Mutatjuk, miért:

  1. Diétába kiválóan befér, ugyanis nagyon sok vitamint tartalmaz: megtalálható benne sok C- és B-vitamin, valamint kálium, kalcium és magnézium is. Emellett nagyon hasznos az anyagcserére nézve.
  2. Ha sportolunk, kötelező! Edzés közben gondoskodnunk kell a folyamatos folyadékbevitelről, az energiapótláshoz pedig sokan szőlőcukrot használnak.
  3. Nagyszerű hatással van az epére és a májra. Emellett a vesék és a hólyag működésének is jót tesz, sőt felel a légutak tisztaságáért.
  4. A piros szőlőről jó tudni, hogy flavonoidot tartalmaz, amely jelentős antioxidánstartalma miatt lassítja az öregedést. Reuma, májbetegségek, vízkór esetében nagyszerű gyógyírnak számít.
  5. Egészséges a magja. Sokan kiköpik a szőlő apró magocskáit, ez azonban vétek. A többszörösen telített zsírsavak ugyanis megőrzik az egészségünket, és hozzájárulnak a szellemi frissességünkhöz. Emellett csökkentik a koleszterint, és felveszik a harcot a különféle betegségekkel szemben.
  6. Erősíti az idegrendszert, így ha éppen stresszes időszakunk van, akkor ezt a szőlő vagy szőlőcukor segítheti leküzdeni.

Kapcsolódó írásaink