Krónika

Ma van a szerzetesek világnapja

Az első szerzetesrendek megjelenése valamikor a Kr.u. 3. századra tehetők

II. János Pál pápa még 1997-ben nyilvánította a szerzetesek világnapjának a február 2-át, amit azóta is minden évben megünnepel a katolikus egyház és annak valamennyi szerzetesrendje.  

Ma van a szerzetesek világnapja
Böjte Csaba testvér, ferences rendi szerzetes gyermekek ezreit emelte ki a reménytelenségből
Fotó: Facebook/Böjte Csaba

1997-ben II. János Pál pápa hivatalosan is a szerzetesek világnapjának, a megszentelt élet ünnepének nyilvánította a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét, február 2-át. A lengyel pápa szerint az ünnep célja, hogy hálát adjanak a szerzetesi élet ajándékaiért, valamint előmozdítsák a szerzetesség ismeretét és szeretetét. Az egyház azóta minden február 2-án megünnepli számtalan szerzetesrendjét, amelyek között a legjelentősebbek egyértelműen a katolikus rendek. Ezek többségükben nemzetközileg is elterjedt, egységes szabályokra épülnek, ilyen például a bencés, a piarista, valamint a ferences rend is. 

Az első szerzetesrendek megjelenése valamikor a Kr.u. 3. századra tehetők. Az életformának már ekkor is része volt a szigorú szabályok között való élés, azonban a klasszikus értelemben vett szerzeteslét később alakult csak ki. A szerzetesrendek világképe, általános, valamint saját szabályozásuk is gyorsan formát öltött. Az első évezred folyamán már a rendek széles körében elfogadottá vált a három fogadalom, a tisztaság, engedelmesség és szegénység betartása. A szerzetesi ruha övén a három csomó is erre emlékeztet. 

A középkor folyamán a már virágzó kolostorok új feladatokat is találtak. Sok esetben ugyanis a szerzetesrendek voltak azok, amelyek igyekeztek az állam és társadalom gondoskodásának a hiányát enyhíteni. Így a vallási tartalom mellett már megjelentek a különböző szociális ágai is a rendeknek, volt, aki a szegényeket segítette, kialakultak a tanítórendek, a betegekkel foglalkozó ispotályrendek és a hitetlenek ellen küzdő lovagrendek is. 

A középkort már rég magunk mögött hagytuk, azonban még ma is sokan választják a megszentelt életet. A világon jelenleg is mintegy egy millió férfi és nő választja a megszentelt életet és a szigorú szabályokat, február 2-án pedig az ő alázatos munkájukat ünnepeljük. 

Kapcsolódó írásaink