Krónika

Több testmozgást javasol a WHO

A járvány alatt megnövekedett a négy fal között töltött órák száma

Felnőtteknek heti legalább két és fél, gyerekek és tinédzserek számára pedig napi legalább egy óra testmozgást javasol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a testi és lelki egészség megőrzése érdekében a koronavírus-járvány közepette – derül ki az MTI összefoglalójából.

A szervezet „Minden mozdulat számít” mottóval indított kampányt. Szorgalmazzák, hogy a fiatalok próbálják minél jobban csökkenteni a képernyő előtt töltött időt, és minden korosztály próbálja fizikai tevékenységekkel ellensúlyozni, hogy
a pandémia miatt megnövekedett a négy fal között töltött órák száma.

 „A testmozgás nem pusztán a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák esélyét csökkenti, de mérsékli a szorongás és a depresszió tüneteit, valamint javítja az emlékezőképességet, és visszafogja az Alzheimer-kór tüneteinek előrehaladását is” – jelentette ki Rüdiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója. Rámutatott, hogy minden negyedik felnőttre és „megdöbbentő módon” a fiatalok nyolcvan százalékára is igaz, hogy nem mozog eleget.

„Pedig a mindennapi mozgás nem csupán a testnek jó, hanem a lelki egészség megőrzését is elősegíti” – hívta fel a figyelmet Fiona Bull, a WHO testmozgásszakértője.

A felnőtteknek szóló ajánlásokban külön kitérnek a várandós nőkre és a kismamákra, állítják, kisebb a szülés utáni cukorbetegség kialakulásának esélye azoknál, akik rendszeresen mozognak a terhesség alatt is. A 65 év felettieket arra buzdítják, hogy erősítsék izmaikat, és igyekezzenek egyensúlyjavító gyakorlatokat végezni, hogy megakadályozzák az eleséssel járó baleseteket.

Megjegyezték, a legtöbb ember hajlamos alábecsülni, hogy milyen sok időt tölt egy helyben mozdulatlanul, ezért hasznosak a viselhető okoseszközök.

Akár ötmillió haláleset is megelőzhető lenne évente a világban, ha a társadalom aktívabb életet élne – állítja a szervezet.

Kevesebb látogató, kisebb bevétel


Sok ezer alkalmazottjának int búcsút a járvány miatt a Disney-konszern
 

A Disney szórakoztatóipari konszern bejelentése szerint jövőre 32 ezer alkalmazottat készül elbocsátani a koronavírus-válság által okozott forgalomcsökkenés miatt, elsősorban szabadidőparkjaiból – írja az MTI. A Disney alkalmazottainak száma 2019 végén 223 ezer volt, így a terv a létszám tizennégy százalékát érinti. A Disney hasonló létszámcsökkentési tervéről szeptemberben tett bejelentésben még 28 ezer alkalmazott elbocsátását helyezte kilátásba. Az elbocsátásokra 2021 első felében kerül sor az értékpapír-felügyeletnek benyújtott jelentésben foglaltak alapján. A koronavírus-járvány kitörése óta a Disney veszteséges. Néhány szabadidőparkját a tavaszi zárlat után mostanra már megnyithatta ugyan, de a látogatók számát erősen korlátoznia kell, így azok az átlagos forgalomnak csak töredékét képesek kitermelni.
(FP)

Könnyítés a betegeknek

A veszélyhelyzet után még kilencven napig érvényesek a szakorvosi javaslatok

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint, a kormány döntése alapján, a veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a megszűnését követő kilencven napig azért, hogy minden magyar állampolgár a lehető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátásban részesülhessen a járvány ideje alatt is. A gyógyászati segédeszközök veszélyhelyzet alatt lejáró kölcsönzési ideje, valamint a vények beváltási határideje továbbra is a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig hosszabbodik meg. A háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, ha a veszélyhelyzetre tekintettel ideiglenesen meghosszabbításra kerül a szakorvosi javaslat. Mint emlékezetes, a járvány első hullámában az Emberi Erőforrások Minisztériuma lehetővé tette, hogy a fertőzés kockázata nélkül, távkonzultációval kaphassanak a betegek egészségügyi ellátást, felírhassák e-receptjeiket, ez pedig sokat segített abban, hogy a járvány alatt a betegek számára kényelmesen és biztonságosan történjen a gyógyszerek kiadása. A döntés, hogy a veszélyhelyzet alatt ez az ellátási forma továbbra is fennmaradjon, mind az egészségügyi szolgáltatók, mind pedig a betegektől érkező pozitív visszajelzések alapján született meg.
(FP)

Csak egy óráig bírja
 

Megvizsgálták: nem tapad meg sokáiga bankjegyeken a koronavírus
 

Sokféle teória keringett arról, hogy mennyire veszélyes ezekben a vírusos időkben bankjegyet használni. Most a brit jegybank megbízására tudományos módszerekkel vizsgálták meg, mennyi ideig marad életben a koronavírus az egyik leggyakrabban használt fontbankjegyen – írja a Napi.hu. A kísérlet során a tízfontos bankjegyeket annyi koronavírussal szórták meg, mintha valaki letüsszentette volna. Azt figyelték, mennyi idő alatt pusztulnak el a vírusok, és kiderült, hogy a fertőzöttség egy órán át marad stabil. Arra is fény derült, hogy 24 óra múlva már csak a vírusok egy százaléka mutatott aktivitást. Ebből arra következtettek a kutatók, hogy a készpénz közvetítésével sokkal kisebb eséllyel fertőződhet meg valaki a boltokban, mint a levegővétellel vagy a bevásárlókosarak, illetve ajtókilincsek érintésével.
(FP)

A Worldometer adatai szerint világszerte már 61 millió a fertőzöttek száma, több mint 1,4 millióan elhunytak, és  42,3 millióan meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink