Krónika

Így néz ki jelenleg a Notre-Dame

Fél évvel ezelőtt borult lángokba a párizsi Notre-Dame székesegyháza, melynek következtében összeomlott az épület huszártornya és beomlott a katedrális tetőszerkezete. A tragikus tűzeset sokkolta a francia és a nemzetközi közvéleményt, ugyanis a város egyik ékkövének számító épület egyben az európai kultúra fontos szimbóluma is. A székesegyházon jelenleg a rekonstrukciót előkészítő munkálatokat végzik, ám ennek kivitelezését illetően azóta is heves viták zajlanak.

Így néz ki jelenleg a Notre-Dame
A székesegyház fő falai jelenleg biztosan állnak, de a mennyezet kőboltozatainak egy része még veszélyben van
Fotó: AFP/Denis Meyer/Hans Lucas

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A szakértők szerint a - rövidzárlat okozta - tűz oltásán több száz tűzoltó dolgozott, és bár a templom nagy részét végül sikerült megmenteni, az épület gótikus katedrális kúp alakú huszártornya és a teljes tetőszerkezet odaveszett, továbbá a lángok elérték az egyik harangtornyot is.

Kilenc órán keresztül tomboltak a lángok a székesegyház tetőszerkezetében, mire ötszáz tűzoltónak sikerült hősies munkával  megakadályozni a két torony összeomlását
Kilenc órán keresztül tomboltak a lángok a székesegyház tetőszerkezetében, mire ötszáz tűzoltónak sikerült hősies munkával megakadályozni a két torony összeomlását
Fotó: AFP/Lionel Bonaventure

Az evakuálás a terveknek megfelelően zajlott, a székesegyházban őrzött, körülbelül 1000-1200 műkincs és ereklye 90 százalékát sikerült kimenteni.

A kis híján összedőlt épület megerősítési és biztosítási munkáit július 25-én függesztették fel az ólommérgezés veszélye miatt. Szakértők szerint az áprilisi tűzvészben több száz tonna ólom olvadt meg és került a környezetbe a leégő tetőzetből és a magas, kecses huszártoronyból, ezért augusztusban megkezdték a tűz okozta ólomszennyezettség felszámolását. Nem sokkal később viszont a hajó boltozatának újabb kövei zuhantak le a kánikula miatt, ezért folytatták a megerősítési munkálatokat. 

Így néz ki jelenleg a székesegyház: 

Objektum doboz

Emmanuel Macron francia elnök nemrég arról beszélt, hogy a katedrálist öt év alatt akarják helyreállítani, és ehhez nemzetközi pályázatot hirdetnek, amelyben azt is vizsgálják, hogy a székesegyház tűzben megsemmisült tornyát kortárs építészeti megoldással helyettesítsék. A párizsi katolikus egyházmegye illetékese erre reagálva figyelmeztetett, hogy az egyház semmi olyan változtatást nem akar a tűzvész után újjáépülő Notre-Dame-székesegyházon, amely nem a beleegyezésével készül. Bár a francia törvények szerint a székesegyház az állam tulajdona, de az egyház használja vallási célokra.

Objektum doboz

Franck Riester kulturális miniszter legutóbb arra tett ígéretet, hogy az egyháznak és a városi hatóságoknak is lesz beleszólása a felújításba, bár a végső szót a tulajdonos, az állam mondja majd ki. A székesegyház fő falai jelenleg biztosan állnak, de a mennyezet kőboltozatainak egy része még veszélyben van, és meg kell tisztítani a törmeléktől, így tehát az eddig elvégzett munka dacára a Notre-Dame még mindig nincs teljes biztonságban.

Objektum doboz

Október 15-ig mindeddig 922 millió eurós (306 milliárd forintos) felajánlás érkezett a székesegyház helyreállítására, ebből már 104 millió eurót (35 milliárd forintot) ki is fizettek.

A Notre-Dame a 12-14. században épült, de a 93 méter magas huszártornya, amely a tűzben megsemmisült, a 19. századi restaurátor, Eugene Viollet le Duc tervei nyomán készült. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom