Kultúra

Megkezdték a Notre-Dame környékének ólommentesítését

Lezártak több utcát és egy hidat kedden a párizsi Notre-Dame székesegyház körül, hogy megkezdhessék az április 15-i tűzvész okozta ólomszennyezettség felszámolását.

Megkezdték a Notre-Dame környékének ólommentesítését
A közelmúltban fertőtlenítettek több környékbeli iskolát is, hogy megakadályozzák az ólommérgezés esetleges kockázatát
Fotó: AFP/Christophe ARCHAMBAULT

A hatóságok magas kordonnal zárták el a szennyezett területre vezető utakat. A kulturális minisztérium közlése szerint kétféle módon tüntetik el a tűzvész nyomán lerakódott ólmot: egyrészt speciális gélt spriccelnek a padokra, lámpákra és más utcabútorokra, hogy az felszívja az ártalmas nehézfémet, néhány napig hagyják megszáradni, majd eltávolítják. A másik módszer lényege, hogy vegyi anyagokkal kevert nagynyomású vízzel takarítják el az ólmot. 

Szakértők szerint több száz tonna ólom olvadt meg és került a környezetbe az áprilisi tűzvészben a leégő tetőzetből és a magas, kecses huszártoronyból. Július 25-én az ólomszennyezettség miatt felfüggesztették a székesegyház helyreállítási munkálatait is, amelyeket augusztus 19-től folytatnak fokozott biztonsági intézkedések mellett. 

A munkavédelmi felügyelet júliusi jelentése szerint a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezettségnek lehettek kitéve. A Mediapart francia oknyomozó portál szerint a tűzvész után az ólomszennyezettség egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban. 

A közelmúltban fertőtlenítettek több környékbeli iskolát is, hogy megakadályozzák az ólommérgezés esetleges kockázatát.

Kapcsolódó írásaink