Krónika

Hollandiában több száz ember halálát okozhatta a rendkívüli hőhullám

Négyszázzal többen haltak meg Hollandiában a nyári hőhullám tetőzésekor, július végén, mint az átlagos hőmérsékletű nyári időszakban „szokásos” hetekben - közölte a holland sajtó pénteken a holland statisztikai hivatal (CBS) frissen közzétett adataira hivatkozva.

Hollandiában több száz ember halálát okozhatta a rendkívüli hőhullám
Egy hónapon belül két rendkívüli hőhullám sújtotta Európát
Fotó: MH

A július második felében egész Európát sújtó rendkívüli hőhullám idején a hőmérő higanyszála - most először - 40 Celsius-fok fölé is emelkedett az országban. A sajtójelentések szerint a halálozások száma július utolsó hetében közel 3000 volt, vagyis a szokatlan hőség idején nagyjából 15 százalékkal meghaladta az átlagos heteken regisztrált adatokat. Ez azt jelenti, hogy közel 400 ember halála hozható összefüggésbe a hőhullámmal, és köztük több mint háromszázan 80 évesnél idősebbek voltak.

A halálesetek nagy része a körülbelül 17 milliós népességű Hollandia keleti országrészében történt. A hőmérséklet ezen a területen volt a legmagasabb, a hőhullám itt tartott a leghosszabb ideig.

Az előző évekhez hasonlóan az ország júniusban ajánlásokat tett közzé 30 fok feletti hőmérséklet idejére. Különösen az idősebbeknek, a krónikus betegeknek és a túlsúlyos embereknek azt tanácsolják, hogy ilyenkor igyanak sok vizet, viseljenek vékony ruhát, kerüljék a fizikai erőfeszítéseket és maradjanak az árnyékban. A szülőket arra biztatják, hogy tartózkodjanak hűvösben a csecsemőkkel és a kisebb gyermekekkel. Mint közölték, a rendelkezés „százak, ha nem ezrek életét mentette” meg az elmúlt hónapban.

A jelentések arra is kitérnek, hogy összességében a hőhullámok miatt kevesebb idős ember vesztette életét, mint az azt megelőző években, és ez a 2013 óta immár rendszeresen közzétett ajánlásoknak köszönhető.

Egy hónapon belül két rendkívüli hőhullám sújtotta Európát. Hollandia mellett Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban is megdőlt az abszolút országos melegrekord. Norvégiában és Finnországban hőségriadót adtak ki. Az Észak-Afrika felől érkező forró levegő elérte Grönlandot is, ahol múlt csütörtökön egyetlen nap alatt 12,5 milliárd tonna jég olvadt el.

Kapcsolódó írásaink

Perzselő hőség tombol Európában

ĀTovábbra sem szűnik a szaharai forróság a térségben, Spanyolországban, Olaszországban, Svájcban és Franciaországban negyven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet