Krónika

Perzselő hőség tombol Európában

Továbbra sem szűnik a szaharai forróság a térségben, Spanyolországban, Olaszországban, Svájcban és Franciaországban negyven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet

Rendkívüli hőséghullám söpör végig Európán, több országban megdőltek a júniusi melegrekordok. A jövőben egyre gyakoribbak lesznek az ehhez hasonló extrém időjárási körülmények.

Perzselő hőség tombol Európában
Szökőkútban hűsölnek a párizsiak a Trocadero téren, az Eiffel-torony szomszédságában
Fotó: AFP/Samuel Boivin

Több országban is megdőlt a valaha mért legmagasabb júniusi hőmérséklet, miután Afrika északi részéről Európába érkezett az Ulla nevű front, amely extrém meleggel árasztotta el a térséget. Németországban több mint hetven éve regisztrált melegrekord dőlt meg, ugyanis az ország keleti részén fekvő Coschen városában szerdán 38,6 fokot regisztráltak a hatóságok. Lengyelország nyugati határánál, Radzyn községében ugyancsak szerdán 38,2 fokot mértek, ez szintén rekord. A csehországi Doksany városában pedig ennél is melegebb, 38,9 Celsius-fok volt, ami szintén a legmagasabb, amelyet az országban valaha mértek.

A meteorológusok arra figyelmeztettek, a hőség a következő három napban tovább erősödik. Rossz hír ez többek között Spanyolországnak, Svájcnak és Olaszországnak is. Tegnap Milánóban és Torinóban a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot, ma elérheti a 43-at is. Ez 12 Celsius fokkal magasabb az itt június végén megszokott átlagnál.

Mindeközben Franciaországban a kánikula tetőzése a mai napon várható, és az egész országra kiterjedő, narancs – azaz a második legmagasabb – riasztást adtak ki, több iskolában elhalasztották az aktuális nyári vizsgákat, míg egyes intézmények be is zártak a következő napokra. Touluse-ban az önkéntesek vizet osztanak a hajléktalanoknak. A hőség felidézte a tizenhat évvel ezelőtti hőhullám emlékét. Akkor, 2003. augusztusában a csúcshőmérséklet szintén meghaladta a negyven fokot az országban, aminek következtében mintegy tizenötezer személy halt meg az időjárással összefüggésben, főként egyedül élő, idős emberek. A francia kormány, hogy elkerülje az ehhez hasonló haláleseteket, kampányt folytat, amelyben arra kérik az embereket, legyenek szolidárisak egymással. „Felelősséget kérünk az emberektől, mert figyelmesnek kell lenni a szomszédaikkal, az emberekkel az utcán, habozás nélkül vizet adni, hozzáférést biztosítani a hűvös helyekhez. Mindenkitől azt kérem, hogy legyen felelős önmaga, a családja és a szomszédjai iránt” – figyelmeztetett Agnes Buzyn, francia egészségügyi miniszter.

A középtávú előrejelzések alapján úgy fest, a július és az augusztus a mostaninál is forróbb időszakokat hozhat. A szakemberek arról beszélnek, a klímaváltozás miatt az ehhez hasonló extrém időjárás egyre gyakoribb lesz a jövőben. Egy potsdami klimatológiai intézet felhívta a figyelmet, az 1500-as évek óta az öt legmelegebb nyarat kivétel nélkül mind a 21. században regisztrálták.

Hazánkban tegnap hidegfront és viharok vetettek véget a többnapos kánikulának észak-keleten és nyugaton is. Fák dőltek lakóházakra Szabolcsban, a legnagyobb pusztítás Kisvárdán volt. A júniusi viharok eddig több mint másfél milliárd forint kárt okoztak.

Pusztító erdőtűzzel küzd Katalónia

Súlyos erdőtüzek pusztítanak a katalóniai Tarragona tartományban, eddig mintegy négyezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává. Az erdő La Torre de l’Espanyol település mellett kapott lángra szerdán, helikopterekről és repülőkről is oltják a lángokat. A helyzetet súlyosbítja a Spanyolországot és Nyugat-Európát is sújtó trópusi meleg, amely még napokig eltarthat. Hírügynökségek az elmúlt húsz év egyik legpusztítóbb katalóniai erdőtüzéről írnak. Sokakat evakuálni kellett a környékbeli településekről, és félő, hogy akár húszezer hektárnyi erdő is elpusztulhat.
(PS)

Kapcsolódó írásaink