Gazdaság

Átadták a Richter új központját Kőbányán

A vállalat folytatja az innováción alapuló hagyományait

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület húszmilliárd forintos beruházásból készült el, amelyet a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.

Átadták a Richter új központját Kőbányán
Bogsch Erik korábbi vezérigazgató, Zoboki Gábor építészmérnök, az épület tervezője, Orbán Gábor vezérigazgató, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Vizi E. Szilveszter igazgatósági elnök és D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere a Richter Gedeon Nyrt. új központjának átadásán a főváros X. kerületében 2024. június 13-án
Fotó: MTI/Mónus Márton

A megnyitón Lantos Csaba energiaügyi miniszter egyebek mellett kiemelte, hogy a vállalat az innováció mellett azt a kormány által kívánatosnak tartott vonulatot is reprezentálja, hogy „ki kell fektetni”. Külföldi megjelenés nélkül nem lehet tartósan versenyképesnek maradni a világban – hangsúlyozta.

Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója a többi között elmondta: a Richter adja a magyar vállalati k+f ráfordítások harmadát, ami a vállalat saját szellemi tőkéjét gyarapítja, és a Magyarországon létrejövő szellemi vagyonelemeket külföldön tudják üzleti eredményekre váltani.

Lantos Csaba ünnepi beszédében a Richter történetét felidézve rámutatott, hogy a vállalat folytatja az innováción alapuló hagyományait, a kevés olyan gyógyszergyár között van, ahol folyik originális kutatás.

Bizonyos iparágakban Magyarország túl kicsi, ha versenyképesek akarunk maradni, akkor bele kell vágni nemcsak a kutatás-fejlesztésbe, hanem a kifektetésbe is – fogalmazott.

Különösen jelentős eredménynek nevezte, hogy a gyógyszercég növelni tudja export-árbevételét; ez stabilitást ad a vállalatnak és ezen keresztül a nemzetgazdaságnak – mondta.

Az energiaügyi miniszter kitért arra is, hogy több mint tíz évig volt a vállalat igazgatóságának tagja, és részese volt az új székház megépítéséről szóló döntésnek.

Orbán Gábor vezérigazgató kiemelte, hogy a nemzetközileg is elismert Zoboki Gábor építész által tervezett új központi irodaépület kifejezi a Richter hazai és nemzetközi rangját.

Az új központban találkozik a hazai tudás és a gazdaság, az épület méltó szimbóluma egy olyan magyarországi központú globális vállalatnak, amely mintegy száz országban van jelen - fogalmazott a vezérigazgató.

Vizi E. Szilveszter, a társaság igazgatóságának elnöke egyebek mellett ismertette, hogy a Richter magyar multinacionális cég, ötven országban van leányvállalata, termékeinek 93 százalékát külföldön adja el, munkavállalóinak több mint fele külföldön dolgozik, termékpalettájában pedig a magyar szellemi tőke van jelen, amely anyagi értéket is jelent Magyarország számára.

Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus az ünnepségen az épületet méltatva úgy fogalmazott: a magyar innováció jelképének tekinthető Richter megfelelő csomagolásba került.

D. Kovács Róbert, a 10. kerület polgármestere elmondta: a Richter új központja Kőbánya 21. századi arcát jelenti. A mintegy 120 éve Kőbányán működő gyógyszergyár minőséget és innovációt képvisel egy versengő üzleti környezetben, és úgy fejlődik, ahogy a városrész, megőrzi a múlt értékeit, és azokat beépíti jelenébe és jövőjébe.

Kapcsolódó írásaink