Gazdaság

Kétéves drágulás után elkezdtek olcsóbbak lenni az albérletek

Januárban a budapesti átlagos bérleti díj 200 ezer forint

Fordulat történt az országos és a budapesti albérletpiacon, tavaly decemberben havi szinten csökkentek a bérleti díjak a KSH–ingatlan.com lakbérindexe szerint. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül továbbá, hogy januárban milyen bérleti díjakkal találkozhattak a bérlőjelöltek a kínálati piacon.

Kétéves drágulás után elkezdtek olcsóbbak lenni az albérletek
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Fordulatot hozott a december az albérletpiacon: majdnem két év után először mérséklődtek a lakbérek: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal csökkentek egy hónap alatt. Ugyanakkor azért éves szinten még 20,2, illetve 21,9 százalékos volt a drágulás. A legtöbb országrészben, Pest vármegye mellett a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön havi összevetésben 0,1–2,7 százalékkal mérséklődtek az átlagos lakbérek havi szinten. Kivétel volt a Dél-Alföld és Nyugat-Magyarország, ahol 0,7, illetve 1,7 százalékos emelkedés következett be.

Fővárosi albérletárak
Fővárosi albérletárak
Fotó: ingatlan.com

A fővároson belül egyedül III., XI., XXII. kerületi albérletek díja nőtt novemberhez képest, de mérsékelten, mindössze 0,3 százalékkal. Budapest többi részén lejjebb mentek az albérletárak, a legnagyobb mértékű, 2,4 százalékos csökkenést a belső pesti kerületek (V., VI., VII., VIII., IX.) könyvelhettek el egy hónap alatt. Januárban a budapesti átlagos bérleti díj a kínálati piacon 200 ezer forint. A fővároson belül az V. kerület 350 ezer forinttal a legdrágább városrész, utána a II. és az I. kerület jön 285 ezer és 250 ezer forinttal. A legolcsóbb albérletek a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben találhatóak, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok.

Albérletárak a városokban
Albérletárak a városokban
Fotó: ingatlan.com

A vármegyeszékhelyek listáját holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti egyaránt 150 ezres átlagdíjjal. A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 140 ezer, Szegeden 129,5 ezer, Pécsen 120 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos havi kiadással számolhatnak a bérlők. A legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást, 90-90 ezer forintba kerül egy-egy albérlet átlagosan.

KSH-ingatlan.com lakbérindex
KSH–ingatlan.com lakbérindex
Fotó: ingatlan.com

2022 decembere előtt majdnem két éven keresztül havi szinten folyamatosan emelkedtek az átlagos lakbérek, a mostani csökkenés nem meglepetés, mivel a drágulás üteme fokozatosan lassult a múlt év utolsó hónapjaiban – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Emlékeztetett arra, hogy tavaly ősz óta már csak stagnáltak a bérleti díjak, decemberben viszont csökkenésbe fordultak át novemberhez képest. A változás annak is köszönhető, hogy a bérbeadók egyre inkább figyelembe veszi a bérlők fizetőképességét is, amikor meghirdetik a kiadó lakásokat.

Január közepén a közvetítők és a magánszemélyek összesen több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket, bár ez 14 százalékos csökkenést jelent tavaly januárhoz viszonyítva. Érdekesség viszont, hogy a kiadó házak kínálata Pest vármegyében több mint 50 százalékkal, a fővárosban 11 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó írásaink

Költséges a diákoknak az albérlet

ĀEurópa egyetemvárosaiban az albérletek a magyar főváros apartmanjaihoz képest akár hatvan százalékkal drágábbak, aki pedig a vidéki egyetemi árszinthez szokott, még nagyobb különbséggel számolhat