Gazdaság

A nagyvárosokban kevés az állatbarát albérlet

A ketrecben vagy terráriumban tartott kisállatok, például tengerimalac, hüllők és halak elfogadottabbak, hiszen nem érintkeznek közvetlenül a lakással

Egyértelműen nehezebb gyerekkel és állattal albérletet találni nagyvárosi viszonylatban, a bérleti díjakban ugyanakkor nem mutatkozik jelentős különbség. A ketrecben vagy terráriumban tartott kisállatok már nem ütköznek akkora ellenállásba, mivel nem érintkeznek közvetlenül a lakással.

A nagyvárosokban kevés az állatbarát albérlet
Átlagosan ötezer forinttal kell többet fizetnie annak, aki kedvencével költözne
Fotó: MH

A nagyvárosi lakások túlnyomó többségében nem preferálják a kisállatos bérlőket, és Budapesten is csupán tizenegy százalék azoknak a kiadó lakásoknak az aránya az Ingatlan.com-on, ahol szívesen látnak kisállatot. Érden és Békéscsabán ez az arány tizenhét, illetve húsz százalék – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, az árban nincs nagy különbség, a fővárosban átlagosan ötezer forinttal kell többet fizetni egy olyan lakásért, ahova kisállattal költözhet a leendő bérlő.

Az elemző rámutatott, a kisállatok közti különbség ott mutatkozik, hogy azokat a négylábúakat, amelyek közvetlenül érintkeznek az ingatlannal, nem látják szívesen a bérbeadók, ez rendszerint a kutyát, macskát jelenti. Azonban a ketrecben vagy terráriumban tartott kisállatok – tengerimalac, hüllők, halak – már nem ütköznek akkora ellenállásba. A lapunk által korábban megírt kisállat-gyerek párhuzamot, miszerint kisgyermekes, illetve háziállattal rendelkező bérlőnek egyaránt nehezebb kiadó ingatlant találnia, Balogh László is megerősítette: bár elsőre szürreálisnak és meghökkentőnek tűnik, nagyon is értelmezhető a párhuzam, hiszen bármelyikükkel is költözne a bérlő, a lakáskiadók fenntartásokkal kezelik őket. A szakértő rámutatott, sok szempontból azok vannak védettebb helyzetben, akik kisgyermekkel költöznének, hiszen ha elfajul a bérleti viszony, egy esetleges kilakoltatás esetén a kisállatokat nem védik olyan szigorú szabályok, mint a birtokon belül élő kisgyermekes családokat – fogalmazott Balogh László.

Összességében valószínűleg azok a kisgyermekes családok vannak a legrosszabb helyzetben, akik kutyával vagy macskával költöznének. Nem reménytelen a helyzetük nekik sem, de biztos, hogy az ő esetükben többet kell fizetni a kiadó lakásért, mintha egy egyedülálló vagy egy pár költözne. Írtuk, hogy az egyik ilyen, szintén többletfizetési módozat lehet, hogy a beköltözés előtt nem két-, hanem háromhavi kauciót kérnek a leendő bérlőtől.

Kapcsolódó írásaink

A szép panoráma sokat dob az áron

ĀHirdetésfeladás előtt érdemes tisztázni az albérlet paramétereit, tehát a piacképes bérleti díjat, az ingatlan alapterületét, a szobák számát, a lakás állapotát és típusát