Gazdaság

Korszakváltás előtt a hazai albérletpiac

Az új és újszerű lakásokat eddig is drágábban lehetett kivenni, a vevőkért folytatott verseny miatt mérséklődhet a díjban megjelenő minőségi felár

A lakásépítési boomnak köszönhetően tömegesen megjelenhetnek új lakások is az albérletpiacon, a díjakban azonban nem várható komolyabb változás.

albérlet 20190108
A rosszabb minőségű kiadó lakások hátrányba kerülhetnek a később építettekhez képest, így a jövőben azokat csak nyomottabb áron tudják bérbeadni (Fotó: Bodnár Patrícia)

Az előző években elindult építkezések jelentős része fejeződik be 2019-ben, így több mint húszezer új lakás átadására lehet számítani, ami várhatóan meghaladja majd a tavaly átadott mennyiséget – derült ki az Ingatlan.com lapunknak küldött elemzéséből, amely szerint az új lakások megjelenése fordulatot hozhat az albérletek piacán. A cég adatai alapján január első napjaiban a budapesti – maximum nyolcvan négyzetméteres – kiadó lakások átlagos bérleti díja havi 150 ezer forint volt, de az újonnan épült vagy újszerű lakásokért 169 ezer forintot kértek a tulajdonosok. Debrecenben a 95 ezer forintos átlaghoz képest az új lakások bérleti díja 110 ezer forint volt, Győrben pedig az átlagos bérleti díj 100 ezer forintot tett ki, ennél tíz százalékkal drágábban adták ki az új lakásokat.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az albérletpiacon megjelenő, újonnan épült lakások kínálata 2019-ben ugrásszerűen növekedhet, mivel az eladási céllal épült lakások jelentős részét befektetők vásárolták fel. Az új és újszerű lakásokat eddig is magasabb áron lehetett bérelni, a vevőkért folytatott verseny miatt mérséklődhet a bérleti díjban megjelenő minőségi felár. A rosszabb minőségű kiadó lakások hátrányba kerülhetnek az új építésűekhez képest, ezért lehet, hogy a jövőben ezeket az ingatlanokat csak alacsonyabb áron tudják a tulajdonosok bérbe adni – tette hozzá. Mindezek ellenére az átlagos lakásbérleti díjakban az Ingatlan.com prognózisa alapján nem várható nagyon komoly változás vagy árcsökkenés, hiszen 2019-ben rengeteg új lakás jelenik meg a kínálatban, ezek bérleti díja pedig az átlagosnál magasabb.

Az elemzésből az is kiderült, hogy közvetett módon az új és használt lakások piacán látható erős kereslettel párosuló drágulás az albérletpiaci keresletet is erősítheti. Az áremelkedés miatt ugyanis a Budapestre és a többi nagyvárosba költözők közül sokan a vásárlás helyett inkább a lakásbérlést választhatják.