Gazdaság

Szijjártó Péter: Magyarország az elektromosautó-ipari átállás világbajnokává válhat

Magyarország időben és jól reagált az autóipari forradalomra, így mára az elektromos átállás Európa-bajnokává vált, és jó esélye van ezt megfejelni egy világbajnoki címmel is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tiszakécskén.

Szijjártó Péter: Magyarország az elektromosautó-ipari átállás világbajnokává válhat
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a német tulajdonú Hechinger Kft. műhelyének és raktárának átadásán arról számolt be, hogy az autó-, gép-, építő- és orvostechnikai ipar számára elektronikai részegységeket gyártó vállalat 1,4 milliárd forintos beruházását az állam 276 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva hetven új munkahely létrehozásához.

Beszédében leszögezte: az elmúlt három év két óriási, mindent a feje tetejére állító válságról szólt világszerte. „Ma a nemzetközi viszonyokban, értve ez alatt a világpolitikát és a világgazdaságot is, az összevisszaság és a bizonytalanság ural mindent” – húzta alá. Rámutatott, hogy ez sem tudta megakasztani a globális autóipari forradalmat. „Az elektromos átállás egyirányú utca, amelybe már mindenki belehajtott” – fogalmazott.

Ennek érzékeltetésére hangsúlyozta, hogy tavaly duplájára nőtt az eladott elektromos autók száma, és elérte a hatmilliót, idén pedig meghaladja a tízmilliót. Mint közölte, friss előrejelzések szerint 2030-ra az újonnan eladott autóknak már nagyjából a 60 százaléka elektromos lesz a világon. Szijjártó Péter kiemelte: „Magyarország erre a jelenségre időben, gyorsan és jól is reagált, ezért az elektromosautó-ipari átállás Európa-bajnokai vagyunk, és jó esélyünk van arra, hogy ezt még egy világbajnoki címmel is megfejeljük.”

A miniszter üdvözölte, hogy hazánk már ma a világ harmadik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója, ez lett az első számú magyar exportcikk, és a szektor legnagyobb beruházásai még csak a következő években készülnek majd el. Kijelentette, hogy a mostanihoz hasonló beruházások növelik az autóipar teljesítményét, amely idén eddig körülbelül 23 százalékkal bővült, termelési értéke szeptember végére elérte a 8700 milliárd forintot.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy nincs sikeres autóipar magas színvonalú, nagy biztonsággal gyártani képes beszállítói háttér nélkül, ezért is fontos a Hechinger Kft. kapacitásbővítése. Hozzátette: a folyamatos fejlesztések reményt adnak arra, hogy a gazdaság továbbra is növekedési pályán tudjon maradni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy hazánk kivétel lehessen az ukrajnai háború és a szankciós intézkedések miatti európai recesszióban. „Minél több beruházás jön létre Magyarországon, annál nagyobb a sanszunk arra, hogy mi ebből a recesszióból kimaradjunk” – mondta.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink