Gazdaság

A kormány a szankciós válságban is megvédi a nyugdíjakat

A kormány idén összesen 14 százalékkal növelte a nyugdíjakat, és a jövő év elején további emelés jön – jelentette be Varga Mihály az Idősek Tanácsa ülésén, ahol Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszter az idősek méltó életének biztosítását és az irántuk érzett tisztelet erősítését hangsúlyozta.

A kormány a szankciós válságban is megvédi a nyugdíjakat
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (j) beszél, mellette Varga Mihály pénzügyminiszter az Idősek Tanácsa ülésén a Kulturális és Innovációs Minisztériumban
Fotó: MTI/Soós Lajos

Csák János kiemelte, az Orbán-kormány az idősügyet is családi ügynek tekinti, és a sikeres családpolitika mellett gondoskodik az idősek méltó életének biztosításáról is.

A kormány intézkedései nemcsak egy-egy szűk életkorra koncentrálnak, hanem nemzedékeken átívelő módon gondoskodnak a társadalom újratermeléséről, a hagyományok és a kultúra továbbadásáról - mondta a miniszter.

Hozzátette, fontos kérdés, hogy az időskor megélése, az egészségben töltött évek meghosszabbítása, az idősek bekapcsolása az életbe milyen társadalmi és politikai intézkedéseket kíván.

Ugyanis, ha egy társ nem bánik jól az idősekkel, az üzenet a következő generáció számára, hogy „majd te is így jársz” - fogalmazott Csák János.

A miniszter megígérte, kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy az időskor mind társadalmi, mind családi környezetben tartalmasan megélt időszak lehessen.

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: bár háborús válság és szankciós infláció vesz minket körül, és a világgazdasági kilátások is kedvezőtlenek, a kormányra számíthatnak a nyugdíjasok, továbbra is megvédik a nyugdíjak vásárlóértékét.

A nyugdíjasok megbecsülését a kormány kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte, és garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét – hangsúlyozta Varga Mihály.

Mint mondta: az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzük, hanem növeljük is a nyugdíjak vásárlóértékét. A nyugdíjak összege 2010 óta közel 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük mintegy 20 százalékkal erősödött – emlékeztetett a tárcavezető kiemelve, hogy a gazdaság tavalyi rekordnövekedésével idén a 13. havi nyugdíj tervezettnél gyorsabb visszaépítésére is lehetőség nyílt.

Varga Mihály felhívta figyelmet: a háborús válság és a brüsszeli szankciós politika szankciós inflációt eredményezett, ezért a kormány az idei évben több alkalommal kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre.

A nyugdíjak 2022. januárjában 5 százalékkal növekedtek, az infláció mértéke azonban a vártnál kedvezőtlenebbül alakult, ezért a kormány 2022. júliusában további 3,9 százalékkal emelte a nyugdíjakat. Mivel a várható éves infláció 14 százalék körül alakul, novemberben újabb, 4,5 százalékos nyugdíjemelést hajt végre a kabinet.

Varga Mihály arra is rámutatott, hogy nyugdíjprémiumot eddig csak a polgári kormány fizetett, 2017. óta már négy alkalommal. Az idén a háború ellenére is várhatóan 4 százalék körül alakul a magyar gazdaság növekedése, ezért ebben az évben is jár a nyugdíjprémium – tájékoztatott a miniszter.

Kapcsolódó írásaink