Belföld

Orbán: Európa az elhibázott brüsszeli szankciók miatt súlyos energiaválsággal néz szembe

Az energiaválságra a hosszú távú megoldást az jelenti, ha az európai kontinensre minél több irányból minél több energia érkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

Orbán: Európa az elhibázott brüsszeli szankciók miatt súlyos energiaválsággal néz szembe
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) megbeszélést folytat Irakli Garibashvili georgiai kormányfővel (b) a Karmelita kolostorban 2022. október 27-én. Jobbról Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4)
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő és Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor hangsúlyozta: a megnövekedő kínálat tudja letörni az árakat, ami elemi érdeke Magyarországnak, hiszen az ország „harcol az infláció ellen, amely tekintélyes részben a magas energiaárak miatt áll elő”.

Kifejtette: „egy nagyívű új energetikai együttműködés formálódik”, amelyhez a magyaroknak különös érdekük fűződik. Létre akarnak hozni egy új, hatalmas villamosenergia-vezetékrendszert, amely az energiát Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül hozná Magyarországra - magyarázta.

Közölte: ezzel nagy mennyiségű földgázt tudnának kiváltani, olyan földgázt, amelyet most villamosenergia előállítására használnak Magyarországon. Ehelyett ezt a villamosenergiát direktben megkaphatnák - mutatott rá.

Megjegyezte: georgiai kollégája ezt a programot teljes mellszélességgel támogatja.

Arról is beszélt, hogy nagyon rossz, diszkriminatív döntés született Brüsszelben, amikor megadták az EU-tagjelölti státust Moldovának és Ukrajnának, de nem adták meg Georgiának. „Ez megmagyarázhatatlan, erkölcsileg vállalhatatlan és káros döntés is” - vélekedett. Hozzátette: Georgia az elmúlt évek munkájával kiérdemelte a tagjelöltséget, a brüsszeli elutasító döntés tiszteletlenség a georgiai emberekkel és nemzettel szemben.

Orbán Viktor közölte: Magyarország továbbra is támogatja a minél gyorsabb tagjelölti státus megadását Gerorgiának, szakértőket biztosít kormányának, hogy segítsék a felkészülést a tárgyalásokra. Tizenhat magyar dolgozik az Európai Unió megfigyelőmissziójában - fűzte hozzá.

A miniszterelnök kitért arra: megállapodtak, hogy jövőre együttes kormányülést tartanak Georgiában, ezt meg fogja előzni az ágazati miniszterek találkozója, ahol előkészítik az együttes kormányülést. Mindezzel nagy lendületet akarnak adni a két ország gazdasági együttműködésének - fogalmazott.

Azt is mondta: Magyarországon erőteljes pozitív előítélet él Georgiával szemben és ugyan a két ország messze van egymástól, de a geopolitikai helyzetük sok hasonlóságot mutat. „Egy magyarnak nem nehéz megértenie a georgiai történelemnek a vezérfonalát és egy georgiai embernek se nehéz megérteni a magyar történelem vezérfonalát”, hiszen mindketten „nagy kulturális hagyományokkal, unikális nyelvvel rendelkező” nemzetek, amelyeknek ezt a kultúrát, ezt a nyelvet náluk nagyobb népek gyűrűjében kell fenntartaniuk - fogalmazott.

Úgy vélte, „ez a mi küldetésünk, hogy ez a kultúra, ez a nyelv, ez ne vesszen el”.

A kormányfő kiemelte: álláspontjaik nagyon közel vannak egymáshoz, amikor geopolitikáról, háború és béke kérdéséről van szó. „Mi, magyarok ugye az ukrán-orosz háborúban azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk minél hamarabb és ez nagyon hasonlít a georgiai megközelítésre” - vélekedett Orbán Viktor.

Georgia legfontosabb célkitűzése az európai uniós tagjelölti státus, majd a tagság elérése - mondta a sajtótájékoztatón Irakli Garibasvili. Georgia miniszterelnöke háláját fejezte ki Magyarország támogatásáért ennek elérésében, valamint országa területi integritását érintően. Hangsúlyozta: Georgia jelenleg az Európai Tanács javaslatainak végrehajtásán dolgozik, gazdaságuk pedig évről évre két számjegyű növekedést mutat.

Orbán Viktor miniszterelnök (j4) megbeszélést folytat Irakli Garibashvili georgiai kormányfővel
Orbán Viktor miniszterelnök (j4) megbeszélést folytat Irakli Garibashvili georgiai kormányfővel
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A georgiai kormányfő beszámolt arról is, hogy a NATO-nak is tagjává szeretnének válni, amiért már eddig is óriási áldozatokat hoztak a katonai szervezet nemzetközi szerepvállalásaiban, a többi között Irakban vagy Afganisztánban.

Irakli Garibasvili teles mértékben elfogadhatatlannak ítélte az ukrajnai háborút, Ukrajnát pedig országa minden lehetséges módon támogatja - tette hozzá.

Örömét fejezte ki a két ország között megkötött stratégia partnerséggel kapcsolatban, és közölte azt is: Georgia támogatni fogja a Magyarország számára igen fontos energetikai projektet. Országa példát vesz a magyarországi sikeres reformokból - tette hozzá, és köszönetet mondott a georgiai egyetemi hallgatók magyarországi ösztöndíjaiért is.

Objektum doboz

„Európa az elhibázott brüsszeli szankciók miatt súlyos energiaválsággal néz szembe. Az egyetlen megoldás, ha minél több energiaforrást biztosítunk Európa számára. Erről tárgyalunk ma Georgia miniszterelnökével” – írta csütörtök délelőtti Facebook-posztjában Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom