Gazdaság

A fényeslitkei vasúti terminálnak nagy szerepe lesz a világélelmezési válság enyhítésében

Az új terminál alkalmas a nyomtávváltásra és így a kelet-nyugat közötti vasúti konténerforgalom bővítésére

A megváltozott geopolitikai és gazdasági helyzetben nagyon fontos, sőt, még fontosabb, hogy rendelkezzünk a megfelelő és gyors szállítási útvonalakkal, főként ami a nyersanyag és élelmiszer szállítását illeti - áll Szentkirályi Alexandra Facebook-posztjában.

A fényeslitkei vasúti terminálnak nagy szerepe lesz a világélelmezési válság enyhítésében
Fényeslitkei vasúti terminál
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

A 30 milliárd forintos beruházással létrejött fényeslitkei vasúti terminál - amely alkalmas a nyomtávváltásra és így a Kelet-Nyugat közötti vasúti konténerforgalom bővítésére - ebben jelentős szerepet fog játszani. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településtől az észak-adriai kikötőkig vezető útvonalon garantálja a kereskedelmi forgalmat, ezáltal az élelmiszerellátás biztonságát is, mutatott rá posztjában a kormányszóvivő.

Objektum doboz

A beruházás sikerét mutatja, hogy jelenleg ez Európa legkorszerűbb átrakodó terminálja, ami ráadásul rendkívül gyorsan készült el. A kormány célul tűzte ki a munkahelyek védelmét, és az újak létrehozását, ezért a terminál fontos feladatot lát el: 500 embernek, ezáltal családjaiknak ad majd megélhetést. - írja posztjában.

A fényeslitkei vasúti terminálnak jelentős szerepe lesz a háború miatt megszakadt ukrán gabonaexport folytonosságának biztosításában, és ezáltal a világélelmezési válság enyhítésében - emelte ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a terminál átadásakor, október 18-án.

Kapcsolódó írásaink