Gazdaság

Piacuraló sertésvirsli

A magyar termékek vásárlásával a hazai családokat támogatjuk

Szilveszterkor a hipermarketekben kapható, előrecsomagolt, egykilós kiszerelés a legkeresettebb virsliből, amelyből átlagosan évente hét és fél kilogrammot fogyasztunk. A piacot 57 százalékkal a sertésvirsli uralja, a baromfi-
22 százalékos és a pulykavirsli 19 százalékos részesedése mellett – írta tegnapi sajtóközleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Piacuraló sertésvirsli
Nem csak az előrecsomagolt termékekből bőséges a választék
Fotó: MH

A fogyasztói igényeknek megfelelően, úgy az alacsonyabb árfekvésű, mint a minőségi virsliből jelentős a kínálat, de azt az árérzékeny fogyasztók is tudják, hogy a virsli és rudacskának nevezett utánzatai között nagy különbségek lehetnek, elsősorban a hústartalomban. Mint kiderült: a hazai szabályozás – a Magyar Élelmiszerkönyv 2017. évi szigorításával – egyértelműen a minőségi típusok felé orientálja a gyártókat.

A leírtakban szót ejtettek arról is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezéseinek szigorítása miatt a hazai kereskedelemben kapható virsliknek 2017 óta magasabb, minimum 51 százalékos hústartalommal kell készülniük, és ebbe az úgynevezett mechanikusan szeparált hús nem is számítható bele. Emellett csökkentették a virslik megengedett legnagyobb sótartalmát, és magasabb fehérje-, illetve alacsonyabb zsírtartalmat írtak elő. Virslinek csak a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelő termék nevezhető, legyen az hazai gyártású vagy import – tették hozzá. A NAK összesítése szerint e termékből átlagosan évi hét és fél kilogrammot fogyasztunk, tavaly csak decemberben négyezer tonnát vásároltunk belőle.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeretné egyúttal felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a magyar termékek vásárlásával a magyar vállalkozásokat, munkahelyeket, magyar családokat támogatják. Továbbá tisztában kell lenni azzal, hogy a virslik és a hozzájuk hasonló termékek kategóriájában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. Ezért is fontos kiemelni, hogy az „olcsó húsnak híg a leve” elv itt is érvényesül, tehát érdemes a minőséget előtérbe helyezni – magyarázták.

Kifejtették, a szilveszteri, éjfél utáni virslievés hagyománya feltehetően a termék őshazájából, Németországból ered. A magyar hagyományok szerint pedig újév napján sem szárnyast, sem pedig halat nem szabad enni, hiszen ez előbbivel elszáll, az utóbbival elúszik a szerencsénk, a disznó viszont kitúrja azt. A virsli jellemzően sertéshúsból készül, ráadásul gyorsan, elkészíthető, ezért ideális az új év első étkezésére.

Kapcsolódó írásaink