Gazdaság

Elektromos Ikarus autóbuszt tesztelnek Pécsett

A járművet Magyarországon tervezték magyar mérnökök, és a sorozatgyártásban is magyar szakemberek vesznek részt, emellett rengeteg hazai beszállítót vesznek igénybe

Ikarus elektromos autóbuszt tesztel a pécsi közösségi közlekedésben a Tüke Busz Zrt. A jármű október 3-ig a helyi járatok útvonalain közlekedik, az utasok díjmentesen utazhatnak a tesztidőszak ideje alatt. Az busz első pécsi tesztútján részt vett Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója és Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnöke.

Elektromos Ikarus autóbuszt tesztelnek Pécsett
A busz váza rozsdamentes acélból készült, és 16 év garanciát vállalnak rá
Fotó: MH/Katona László

„Egy nagy különbség van az Ikarus elektromos autóbusza és a már forgalomban lévő elektromos buszok között, mégpedig az, hogy ez magyar” – mondta lapunknak Tankó Zoltán a jármű első pécsi tesztútja után. Hangsúlyozta: ezt a buszt Magyarországon tervezték magyar mérnökök, és a sorozatgyártásban is magyar szakemberek vesznek részt, emellett rengeteg hazai beszállítót vesznek igénybe, ezáltal a magyar hozzáadott érték több mint ötven százalék.

A vezérigazgató kifejtette: a jármű motorja lényegesen hatékonyabb, mint egy dízelmotor, a felhasznált elektromos áram ára harmada-negyede a fosszilis üzemanyagénak. A motorikus része lényegesen egyszerűbb, mint a dízelmotoroké, ahol több ezer alkatrész együttműködésének kell mindig passzolnia – magyarázta. Az akkumulátort nyolcévente cserélni kell, de a kalkulációk szerint ezzel együtt is tizenkét-tizenhárom év alatt olcsóbbá válik, mint egy dízelbusz.

Elektromos Ikarus autóbuszt tesztelnek Pécsett
Elektromos Ikarus autóbuszt tesztelnek Pécsett
Fotó: MH/Katona László

Kiemelte, hogy az Ikarus busz váza rozsdamentes acélból készül, és tizenhat év garanciát vállalnak rá, így nem kell felújítani, egy szénacélból készült dízelbuszt viszont tíz év után át kell építeni, mert elrozsdásodnak az alkatrészei. „Azt gondolom, hogy jó eséllyel indulunk a külföldi piacon, Németországban június óta fut egy buszunk, jelenleg a hatodik városban jár, és egész december közepéig előre le van foglalva” – mondta.

„Jó néhány előmegrendelésünk van, ajánlati fázisban vagyunk, abban bízom, hogy legalább egy-kettő idén már el fog jutni szerződésig” – tette hozzá Tankó Zoltán. Bánkuti István lapunk kérdésére ismertette, már rendelkeznek elektromos buszokkal a flottában, ezt szeretnék tovább bővíteni, most pedig örömmel mutatják be az utazóközönségnek az Ikarust.

Kapcsolódó írásaink