Gazdaság

Magyarország sikeres választ adott a világjárvány által okozott gazdasági nehézségekre

Magyarország sikeres választ adott a rendkívüli körülményekre, amikor minden idők egyik legszélesebb körű beruházás-ösztöntési programját indította el - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, három magyar autóipari beszállító vállalat beruházásának bejelentésén.

Magyarország sikeres választ adott a világjárvány által okozott gazdasági nehézségekre
Szabó Zsolt (b), Dunai Mónika (b3), Fenyvesi Zoltán (j3) fideszes országgyűlési képviselők, Uri-Szabó Dezső, a Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. ügyvezetője (b2), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Varga Balázs, az Ajkai Elektronikai Zrt. vezérigazgatója (j2) és Pópa Ferenc, a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője (j) magyar autóipari beszállító vállalat beruházásának bejelentésén a minisztériumban 2021. február 9-én. A három vállalat összesen 1,2 milliárd forintos beruházást hajt végre, ehhez a kormány 400 millió forint támogatást ad, ezzel 685 munkahelyet védenek meg Budapesten, Ajkán és Lőrinciben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány stratégiai célja, hogy minél több nagy nemzetközi autóipari vállalat működjön Magyarországon, másrészt minél több magyar tulajdonban lévő vállalkozás kerüljön be a nagy nemzetközi cégek beszállítói láncába. Mint mondta, az elmúlt egy évben is komoly előrelépés történt ezen a területen.

A három magyar tulajdonú vállalat, az Ajkai Elektronikai Zrt., a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft., valamint a Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. összesen 1,2 milliárd forintos beruházást hajt végre, ehhez a kormány 400 millió forint támogatást biztosít, ezzel 685 munkahelyet védenek meg Budapesten, Ajkán és Lőrinciben - ismertette a külügyminiszter.

A beruházások eredményeképpen tovább nőnek a magyar autóipari beszállítói kapacitások, több magyar termék jelenik meg a nemzetközi autóiparban, és megteremtik annak lehetőségét, hogy a három vállalat túllépjen eddigi beszállítói szintjén is - fejtette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hangsúlyozta, még nem lehet múlt időben beszélni a világjárvány gazdasági hatásairól. Magyarországon napi szinten 10-15 milliárd forintnyi veszteséget okoznak a korlátozó intézkedések.

Szeretnék a járvány egészségügyi és gazdasági hatásait magunk mögött hagyni, de ez csak akkor lehetséges, ha a szükséges mennyiségű oltóanyag megérkezik - fogalmazott.

Hozzátette: Oroszországból a múlt héten jelentősebb mennyiség érkezett, és a jövő hétre várják az első kínai szállítmányt is, amelyek hozzásegítenek az oltási folyamat felgyorsításához, és a korlátozó intézkedések feloldásának minél előbbi megkezdéséhez.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a járvány gazdasági kihívásai miatti új világgazdasági korszakban rendkívüliek a körülmények, soha nem volt ilyen éles verseny a beruházásokért.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg a világban 42 százalékkal estek vissza a közvetlen külföldi beruházások tavaly, Magyarországon 140 százalékkal nőttek; világszerte 114 millió ember vált munkanélkülivé, itthon viszont újra 4 és fél millió ember dolgozik, ahogy a koronavírus-járvány előtt.

Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, de ezen túl a magyar gazdaság zászlóshajója, az autóipar is jelentősen megerősödött ebben a nehéz időszakban - mondta a külügyminiszter.

Varga Balázs, az Ajkai Elektronikai Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a magyar tulajdonú vállalat felismerte, hogy a jövő kulcsa a műszaki fejlesztés, igyekeznek a minőséget és a hatékonyságot korszerű technológiai beruházásokkal biztosítani.

Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelezte, ma az autóipari beszállító cégek meghatározzák Ajka gazdaságát. Ezek a vállalatok a legnagyobb munkaadók, mintegy 17 ezer munkahelyet biztosítanak; az Ajkai Elektronikai Zrt. 317 embernek ad munkalehetőséget - mondta.

Pópa Ferenc, a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a műszaki gumitermékeket gyártó vállalat 280 embernek ad munkát Budapesten és 170 embernek Szatmárnémetiben, a támogatást a digitalizáció bevezetésére és automatizálásra fordítják.

Dunai Mónika országgyűlési képviselő (Fidesz) kiemelte, hogy budapesti cég, budapesti munkahelyek kapnak segítséget; a budapesti vállalkozások számíthatnak a kormány támogatására. Mint fogalmazott, a válságból kétfajta injekción keresztül vezet ki az út, az egyik a védőoltás, a másik pedig a tőkeinjekció.

Uri-Szabó Dezső, a Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. ügyvezető igazgatója közölte: az elnyert támogatással olyan beruházásokat valósítanak meg, amelyek a megkezdett innovációs fejlesztésekre épülve, a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával jelentősen hozzájárulnak a vállalat versenyképességének megtartásához.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz) kiemelte, a vállalat célja, hogy minél nagyobb mértékben, jó minőségű termékekkel ott legyen a beszállítói piacon. Átlátták azt is, hogy a válságban előre kell menni, fejleszteni kell és meg kell őrizni a munkahelyeket, amiben a kormány segítséget nyújt - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom