Gazdaság

Kínai autóipari cég fektet be Gödöllőn

Az autóipar globális szinten átalakul, a hagyományos helyét egyre inkább átveszi az elektromos meghajtásra épülő gyártás – mondta Szijjártó Péter miniszter

Újabb kínai beruházás valósul meg Gödöllőn, 330 munkahelyet teremtve ezzel. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a kínaiak által Magyarországon befektetett tőke meghaladja az ötmilliárd dollárt, és több mint 16 ezer magyar munkavállalónak adnak munkát kínai vállalatok.

Kínai autóipari cég fektet be Gödöllőn
Szijjártó Péter: Értékben Kínából érkezett a legtöbb beruházás idén
Fotó: MH/Katona László

A Shenzhen Kedali Industry kínai vállalat lítiumionakkumulátor-alkatrészeket gyártó beruházást hoz Gödöllőre 14,1 milliárd forint értékben, 330 munkahelyet teremtve – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a távirati iroda tájékoztatása szerint hozzátette: a kormány egymilliárd-kétszázhetvenötmillió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít ehhez. A miniszter hangsúlyozta, tavaly Koreából, idén Kínából jött a legmagasabb beruházási érték Magyarországra, a vetélytársak szinte minden esetben nyugat-európai országok voltak. Kiemelte, a Shenzhen Kedali gödöllői beruházást nagy nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország.

Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy az autóipar globálisan átalakul, a hagyományos helyét egyre inkább átveszi az elektromos meghajtásra épülő autóipar. Beszélt arról, hogy idén értékben a kínai befektetés a legnagyobb, darabszám alapján Németországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezett a legtöbb beruházási projekt hazánkba. A keleti nagyvállalatok technológiai és tőkeerő szempontjából is fel tudják venni a versenyt a nyugati vetélytársaikkal – tette hozzá.  Beszámolt arról, hogy a kínaiak által Magyarországon befektetett tőke meghaladja az ötmilliárd dollárt, és több mint 16 ezer magyar munkavállalónak adnak munkát kínai vállalatok. Ismertette, idén a magyar–kínai kereskedelmi forgalom az első kilenc hónapban 17 százalékkal erősödött, szeptember végén pedig meghaladta az ötmilliárd dollárt.

Li Jianli, a Shenzhen Kedali elnöke elmondta videóüzenetében, hogy Kína-szerte hét gyárban készítenek lítiumionakkumulátor-alkatrésze­ket, és Magyarországi beruházásuknak az a célja, hogy közelebbről szolgálhassák ki ügyfeleiket az egyre bővülő európai piacon. Az elnök kiemelte, a magyarországi gyártó bázis első fázisa a tervek szerint 2021 második negyedévében kezdi el a tömegtermelést, az építkezés második fázisa egy 2022-ben kezdődő bővítéssel indul, ennek eredményeképpen 2024-re már tíz gyártó-soruk lesz.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom