Gazdaság

Gazdaságunk erejét mutatják a vállalkozások beruházásai

A hazai autóipar versenyképességét tükrözi, hogy a 19. legnagyobb autóipari export Magyarország nevéhez fűződik – hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter

A világ második legnagyobb autóipari beszállító vállalata, a Continental az új generációs jármű­elektronikai termékek gyártásának megkezdéséhez új gépsorokat telepít Budapesten és Veszprémben.

Gazdaságunk erejét mutatják a vállalkozások beruházásai
Szijjártó Péter: Tovább erősödnek a német–magyar kapcsolatok
Fotó: MTI/Mónus Márton

A magyar gazdaság életerejét mutatja, hogy a világgazdaságból érkező kedvezőtlen hírek ellenére Magyarországon napról napra jelen­tenek be újabb és újabb beruházásokat az ország valamennyi pontján – hangsúlyozta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten a Continental Automotive Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékozta­tóján. Elmondta, a világ második legnagyobb autóipari beszállító vállalata, a Continental az új generációs járműelektronikai termékek gyártásának megkezdéséhez új gépsorokat telepít Budapesten és Veszprémben 25,6 milliárd forint értékű beruházással, ezzel 4127 ember munkahelyét védik meg a két városban. A beruházáshoz a kormány 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást ad a cégnek.

Szijjártó Péter szólt arról, az autó­ipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, ezért fontos, hogy az ország Európa fellegvára lehessen a modern elektromobilitásra épülő autóipari korszakban is, ebben képvisel magas hozzáadott értéket a Continental összességében, és a most bejelentett beruházása is. A miniszter ismertette, hogy a német Continental három évtizede működik Magyarországon, jelenleg hét gyára, egy logisztikai és egy fejlesztő központja van itt. A cég magyarországi jelenléte hozzájárult a magyar autóipar növekedéséhez, amely a tíz évvel ezelőtti éves négyezermilliárd forint termelését meg tudta két és félszerezni, és tavaly az ágazat 9500 milliárd forint termelési értéket állított elő. A magyar autóipar versenyképességét mutatja, hogy a 19. legnagyobb autóipari export Magyarország nevéhez fűződik. Szijjártó Péter kiemelte, a Continental újabb magyarországi beruházása tovább erősíti a magyar–német gazdasági kapcsolatokat. Utalt arra, hogy a magyar–német ipari kamara felmé­rése szerint az itteni német cégek hatvan százaléka a következő egy évben üzleti helyzetének javulására számít, ami óriási dolog a világjárvány mostani időszakában.

A külgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, a világgazdasági kapacitások újraelosztásáért folyó éles versenyben pedig komoly győzelem a Continental Automotive Hungary Kft. beruházása. A miniszter elmondta, a magyar kormány egyszerre kezeli a világjárvány gazdasági és egészségügyi aspektusait, olyan döntéseket hoz, amelyek egyszerre védik meg az emberek életét, egészségét, és közben biztosítják az ország, a gazdaság működőképességét. Kijelentette, a kormány nem a munkanélküliséget, hanem az azzal szembeni harcot finanszírozza, és ebben a vállalatok szövetségesek, a nehéz időszakban újabb fejlesztésekről hoznak döntéseket. Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy cégcsoportjuk 2013 óta és most, a koronavírus okozta világjárvány nehéz időszakában is stratégiai partnere a magyar kormánynak.

Agrártámogatások Erdélynek

A magyar kormány folytatja az erdélyi mezőgazdasági feldolgozóegységek számára megítélt támogatások kifizetését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának a Maros megyei Kerelőszentpálon, ahol a magyar állam támogatásával létrejött gabonafeldolgozó üzemet látogatta meg – közölte az MTI. A tárcavezető elmondta, az elmúlt években hetvenmilliárd forintnyi beruházásösztönzési támogatást juttatott Erdélybe Magyarország, aminek a segítségével 135 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre mintegy hatezer kisebb, közepes és nagyvállalat. Kiemelte, idén 53 mezőgazdasági nagyberuházás jött létre, együttesen negyvenmilliárd forint értékben, amelynek köszönhetően lehetővé vált az erdélyi gabonatárolási és gabonafeldolgozási kapacitás jelentős, negyvenezer tonnás növelése. (JL)

Kapcsolódó írásaink