Gasztro
Megnevezték a világ legfinomabb kenyerét
Íme a recept!

A hír hatalmas örömvihart váltott ki az indiai konyha szerelmesei körében világszerte. Indiában emberek milliói számára a naan nem csupán étel, hanem a kulturális kód része: szinte minden ételhez tálalják, legyen az csípős curry vagy sült kebab.
A TasteAtlas szakértői szerint népszerűségének titka a sokoldalúságában rejlik. Ugyanolyan finom fine dining éttermekben és utcai kávézókban is, nem igényel bonyolult elkészítést, és bármilyen alkalomra tökéletes – a családi vacsorától kezdve a gyors nassolnivalókig útközben.
Szóval, szeretné kipróbálni ezeket a lepénykenyereket? Íme a recept.
Hozzávalók:
- Búzaliszt - 2 csésze,
- Joghurt (vagy kefir) - ½ csésze,
- Meleg víz vagy tej - ¼ csésze,
- Száraz élesztő - 1 teáskanál,
- Cukor - 1 teáskanál,
- Só - ½ teáskanál,
- Növényi olaj - 1 evőkanál,
- Vaj - 2 evőkanál (kenéshez),
- 2-3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva,
- Friss fűszernövények (koriander vagy petrezselyem) - ízlés szerint.
Hogyan kell főzni:
- A tészta dagasztása:
Oldjuk fel az élesztőt és a cukrot langyos vízben vagy tejben, és hagyjuk állni 10 percig, amíg habos nem lesz. Adjuk hozzá a joghurtot, a vajat és a sót, fokozatosan adagolva a lisztet. Gyúrjuk puha, rugalmas tésztává. - Hagyjuk a tésztát pihenni.
Fedjük le egy konyharuhával, és tegyük meleg helyre körülbelül egy órára - ez idő alatt a duplájára fog kelni. - A lepények formázása
Osszuk a tésztát kis gombócokra, és mindegyikből nyújts kb. 5 mm vastag ovális lepényt. - Sütés:
A naant hagyományosan tandoorban sütik, de otthon száraz serpenyőt vagy sütőt is használhatunk.
- Serpenyőben: mindkét oldalát pár percig süssük, amíg barna foltok nem jelennek meg, és a lepény kissé megpúposodik.
- Sütőben: 220°C-on körülbelül 5 percig süssük forró tepsiben vagy sütőkön. - Kenjük meg vajjal
Sütés után azonnal kenjük meg a lepényt fokhagymával és fűszernövényekkel elkevert olvasztott vajjal.
Érdemes megjegyezni, hogy a mi khicsinjeink – a Kaukázusban és messze azon túl is kedvelt, változatos töltelékekkel készült aranybarna lepénykenyér – csak a 36. helyen végeztek. Vajon igazságos ez a helyezés, tekintve Oroszország khicsin iránti szeretetét és egyedi ízét? Talán a világ még nem fedezte fel igazán ezt az ételt.
