Gasztro

Azonosították a csirke legveszélyesebb részeit

Elpusztíthatatlan parazitákat hordoznak

A csirke tüdejében magas hőmérsékletnek ellenálló paraziták élhetnek – mondta Alekszandr Umnov, az Állami Pedagógiai Egyetem Orvostudományi Karának Alapvető Orvostudományi Tanszékének előadója – írja a NEWS.ru.

Azonosították a csirke legveszélyesebb részeit
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Horváth Péter Gyula

Hozzátette, hogy a csirkefejben káros anyagok halmozódhatnak fel, amelyek a hőkezelés során sem tűnnek el.

„Óvatosan kell bánni a csirkemelléktermékekkel. Pontosan ezek lehetnek nagyon negatív hatással a szervezetre. A csirke tüdeje nagyszámú parazitát és káros baktériumot tartalmaz, amelyeket a főzés nem pusztít el. A farkát sem szabad ugyanezen okból megenni, bármennyire is csábító. A csirke fejében káros anyagok halmozódhatnak fel élete során, és ezeket az anyagokat a főzés nem távolítja el” – jegyezte meg Umnov.

Az orvos hangsúlyozta, hogy a friss csirkemáj mértékletes fogyasztása előnyös, mivel gazdag rézben, B12-vitaminban és vasban. Ugyanakkor óvatosságra intett, hogy magas koleszterinszintje miatt ez a belsőség nem alkalmas vesebetegségben, gyomorfekélyben vagy gyomorhurutban szenvedők számára. Azt is tanácsolta, hogy ne adjanak csirkemájat három év alatti gyermekeknek.

„A csirkemáj gazdag A-vitaminban (retinol), amely mértékkel fogyasztva jótékony hatással van a bőrre és a hajra, de a túlzott bevitel gyorsan kialakuló toxicitáshoz vezethet, ami kellemetlen következményekkel járhat, beleértve a szédülést, a migrént és az émelygést. Továbbá, a túlzott A-vitamin-bevitel hatással van az agyra, és felnőtteknél csontvesztéshez, gyermekeknél pedig növekedési visszamaradáshoz vezet. Ezért létfontosságú, hogy kerüljük a kedvenc ételek, például a csirkemájpalacsinta túlzott fogyasztását” – összegezte Umnov.