Gasztro
Azonosították a csirke legveszélyesebb részeit
Elpusztíthatatlan parazitákat hordoznak

Hozzátette, hogy a csirkefejben káros anyagok halmozódhatnak fel, amelyek a hőkezelés során sem tűnnek el.
„Óvatosan kell bánni a csirkemelléktermékekkel. Pontosan ezek lehetnek nagyon negatív hatással a szervezetre. A csirke tüdeje nagyszámú parazitát és káros baktériumot tartalmaz, amelyeket a főzés nem pusztít el. A farkát sem szabad ugyanezen okból megenni, bármennyire is csábító. A csirke fejében káros anyagok halmozódhatnak fel élete során, és ezeket az anyagokat a főzés nem távolítja el” – jegyezte meg Umnov.
Az orvos hangsúlyozta, hogy a friss csirkemáj mértékletes fogyasztása előnyös, mivel gazdag rézben, B12-vitaminban és vasban. Ugyanakkor óvatosságra intett, hogy magas koleszterinszintje miatt ez a belsőség nem alkalmas vesebetegségben, gyomorfekélyben vagy gyomorhurutban szenvedők számára. Azt is tanácsolta, hogy ne adjanak csirkemájat három év alatti gyermekeknek.
„A csirkemáj gazdag A-vitaminban (retinol), amely mértékkel fogyasztva jótékony hatással van a bőrre és a hajra, de a túlzott bevitel gyorsan kialakuló toxicitáshoz vezethet, ami kellemetlen következményekkel járhat, beleértve a szédülést, a migrént és az émelygést. Továbbá, a túlzott A-vitamin-bevitel hatással van az agyra, és felnőtteknél csontvesztéshez, gyermekeknél pedig növekedési visszamaradáshoz vezet. Ezért létfontosságú, hogy kerüljük a kedvenc ételek, például a csirkemájpalacsinta túlzott fogyasztását” – összegezte Umnov.