Gasztro
Mennyit ehetünk naponta a diófélékből?
A magas zsír- és alacsony víztartalmuknak miatt meglehetősen kalóriadúsak

Mennyit fogyaszthatunk naponta dióból, mogyoróból, pisztáciából? Erre a kérdésre kereste a választ egyik Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a német ÖkoTest cikkére hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy nem árt csínján bánni a diófélék fogyasztásával.
Mi van a diófélékben?
A diófélék igencsak bővelkednek fehérjében, telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban is. Csakhogy magas zsír- és alacsony víztartalmuknak miatt meglehetősen kalóriadúsak is.
Mutatjuk, egyes diófélék és olajos magvak pontosan mennyi energiát tartalmaznak 100 grammonként:
- makadámiadió: 718 kcal
- pekándió: 691 kcal
- brazil dió: 659 kcal
- dió: 654 kcal
- földimogyoró: 642 kcal
- mandula: 579 kcal
- törökmogyoró: 567 kcal
- pisztácia: 560 kcal
- kesudió: 553 kcal