Gasztro

Mennyit ehetünk naponta a diófélékből?

A magas zsír- és alacsony víztartalmuknak miatt meglehetősen kalóriadúsak

Ásványi anyagok, élelmi rostok, telítetlen zsírsavak, vitaminok – csak néhány az diófélékben rejlő, hasznos tápanyagok közül. Fogyasztásukkal ennek ellenére nem árt vigyázni, írja a hazipatika.com.

Mennyit ehetünk naponta a diófélékből?
A diófélék a legegészségesebb nassolnivalók közé tartoznak
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

Mennyit fogyaszthatunk naponta dióból, mogyoróból, pisztáciából? Erre a kérdésre kereste a választ egyik Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a német ÖkoTest cikkére hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy nem árt csínján bánni a diófélék fogyasztásával.

Mi van a diófélékben?

A diófélék igencsak bővelkednek fehérjében, telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban is. Csakhogy magas zsír- és alacsony víztartalmuknak miatt meglehetősen kalóriadúsak is.

Mutatjuk, egyes diófélék és olajos magvak pontosan mennyi energiát tartalmaznak 100 grammonként:

  • makadámiadió: 718 kcal
  • pekándió: 691 kcal
  • brazil dió: 659 kcal
  • dió: 654 kcal
  • földimogyoró: 642 kcal
  • mandula: 579 kcal
  • törökmogyoró: 567 kcal
  • pisztácia: 560 kcal
  • kesudió: 553 kcal

Kapcsolódó írásaink