Egészség
Hogyan tehetjük egészségesebbé a kávét?
A gasztroenterológus elárulta, hogyan lehet fokozni a kávé jótékony hatásait

Szerinte a kávé tulajdonságainak rontására az egyik leggyakoribb módszer a cukor vagy szirupok hozzáadása. Ez jelentősen megnöveli az ital kalóriatartalmát, és hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Ráadásul a túlzott cukorfogyasztás növeli a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A cukor helyett az orvos azt tanácsolja, hogy használjunk természetes édesítőszereket, például szteviol-glikozidokat, vagy igyunk a kávét adalékanyagok nélkül.
A tej vagy tejszín hozzáadása szintén csökkentheti a kávé előnyeit. Ezek az összetevők növelik a telített és transzzsírokat, amelyek rendszeres fogyasztásuk esetén negatívan befolyásolhatják a szívműködést. A laktózérzékenyeknél haspuffadást és hasmenést is okozhatnak. A Dianova azt javasolja, hogy a tehéntejet helyettesítsük növényi alternatívákkal – mandulatejjel, szójatejjel, csicseriborsótejjel és egyebekkel – írta a Gismeteo.
A kávé mellé gyakran fogyasztunak édességet és süteményeket is, amely növeli az étrend teljes kalóriatartalmát, és negatívan befolyásolja a vércukorszintet. Ehelyett a gasztroenterológus azt tanácsolja, hogy válasszunk egészségesebb lehetőségeket, például aszalt gyümölcsöket.
Végül az esetleges ártalmak minimalizálása érdekében az orvos azt javasolja, hogy korlátozzuk a fogyasztást napi egy-két csésze kávéra.