Gasztro
Ezek a legkárosabb sütik
A boltok tele vannak velük

Sütik transzzsírokkal
Sok kereskedelmi forgalomban kapható süti tartalmaz transzzsírokat, hidrogénezett növényi olajokat, amelyeket az eltarthatóság meghosszabbítására és a termék állagának javítására használnak. Növelik a „rossz” koleszterin szintjét, amely szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) többször is sürgette a transzzsírok korlátozását, de még mindig széles körben használják az olcsó kekszekben.
„Az eladott sütemények kilencven százaléka potenciálisan veszélyes, mert nagy mennyiségű lisztet, cukrot és növényi olajokat vagy margarint, illetve édesipari zsírt vagy zsírpótlót tartalmaznak” – mondja Elena Sidorenko élelmiszer-minőségi szakértő.
Ha a címkén ez szerepel: „szilárd növényi zsírok”, „fehérített olaj”, „finomított olaj”, „margarin”, „cukrászati zsír”, „vajpótló” – nem kell ilyen sütit vásárolni!
Túl sok cukor és édesítőszerek
Sok bolti süti nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, amely hozzájárul az elhízás, a cukorbetegség és a fogászati problémák kialakulásához. Az előállítási költségek csökkentése érdekében a gyártók mesterséges édesítőszereket, például aszpartámot, szacharint vagy ciklamátokat alkalmazhatnak, amelyek ellentmondásos megítélésűek a tudósok körében a szervezetre gyakorolt, esetleges negatív hatások miatt.
Kémiai aromák és színezékek
A sütikben gyakran találhatunk szintetikus ízeket és színezékeket, amelyek vonzóbbá teszik a terméket, de túlzott fogyasztása esetén allergiát vagy akár mérgező hatást is kiválthatnak a szervezetben.
Alternatíva – egészséges sütik
A veszélyes hatások elkerülése érdekében vásárlás előtt figyelmesen olvassa el a termék összetételét. A legjobb megoldás, ha transzzsírok nélküli, minimális mennyiségű mesterséges adalékanyagot tartalmazó sütiket választunk, vagy természetes alapanyagokból készítünk házi sütiket.